A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a székely terrorper elítéltjeinek – Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak – adta a Moyses Márton kitüntető oklevelet és díszmedált. Kedden este az SZNT sepsiszentgyörgyi székházában járványügyi intézkedések miatt zárt körben díjazták a két kézdivásárhelyi férfit, aki nemrég szabadult a börtönből. Az eseményen Szőcs Zoltán vett részt mivel Beke István belázasodott és kénytelen volt távol maradni.

A zárt körű díjátadót a Székely Nemzeti Tanács facebook oldalán élőben közvetítették. Gazda Zoltán a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke bevezetőjében felidézte, hogy a díjat Moyses Mártonról nevezték el, aki a kommunista diktatúra elleni tiltakozásként 1970-ben felgyújtotta magát Brassó főterén. A mártírról elnevezett kitüntetés létrehozásáról már tavaly döntött a Székely Nemzeti Tanács és már akkor nevesítették az első kitüntetetteket, azaz Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, akik azért voltak kénytelenek évekig börtönben ülni mert kiálltak nemzetükért.

„Ellenségként tekintettek ránk, mert ki mertünk állni azért, hogy nem lehetünk másodrangú állampolgárok ebben az országban”, fogalmazta meg Szőcs Zoltán aki hangsúlyozta: a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tagjaként 2008 óta nemzetbiztonsági kockázatként tekintettek rájuk, eleinte zavarta, hogy követik, aztán megszokta, hiszen mindig arra figyeltek, hogy „ne lépjék át a kerítést”. Szőcs Zoltán szerint az 1.112 napnyi börtönben töltött idő alatt tanultak a megalázó helyzetekből. Megtanulták értékelni a családot, a szabadságot és a csendet, ugyanakkor értékelték, hogy erkölcsi és anyagi értelemben is rengetegen álltak mellettük, így a magyar politikai pártok, civil szervezetek és magánszemélyek is.

Beke István és Szőcs Zoltán a székely öntudat 21. századi feltámadásának hírnökei, hangsúlyozta méltatásában Ferencz Csaba. A Székely Nemzeti Tanács alelnöke szerint a két férfi azt tette, amit minden nemzeti érzelmű székely fiatalnak meg kellene tennie: cselekvően megélni az identitásukat. A laudációt követően Izsák Balázs az SZNT elnöke adta át a Moyses Márton oklevelet és díszmedált. Hangsúlyozta, hogy a marosvásárhelyi fekete március után sokan menekültek el a városból, ezzel szemben a két kézdivásárhelyi férfi a szenvedést is vállalva itthon maradt. Arra kérte a kitüntetetteket, hogy a díszmedált viselve üzenjenek a közösségnek, hogy ne féljenek.

Végezetül Gazda Zoltán leszögezte: ez a díj az önazonosságuk vállalásáért ártatlanul meghurcolt személyek hűségének elismerése és azt kívánta, hogy az első ilyen kitüntetés legyen egyben az utolsó is, szeretnék, hogy a továbbiakban ne legyenek olyanok, akiknek ezt át kellene adni. A sepsiszentgyörgyi eseményen bemutatták Hegedüs Imre János – Az ötödik kerék című Moyses Márton életéről szóló regényt.