Nagyszabású lakásépítési projektbe fog a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, jelentette be Antal Árpád polgármester, aki szerint az a cél, hogy az városháza rendelkezzen egy nagyobb lakás alappal amivel segíteni tudja egyrészt a rászorulókat, másrészt a fiatalokat, a szakembereket és a családokat.

Az elöljáró ezt annak kapcsán mondta, hogy csütörtökön aláírtak egy finanszírozási szerződést a Regionális Fejlesztési Ügynökséggel, amely által a hátrányos helyzetű Őrkő negyedben 2023 végéig 50 szociális lakást építenek meg. Antal Árpád rámutatott: az Őrkő negyedi lakás építés egy nagyobb projektbe illeszkedik bele.

Antal Árpád és Simion Crețu
Antal Árpád és Simion Crețu aláírták a finanszírozási szerződést | Fotók: Kovács Zsolt

Az önkormányzat más társadalmi csoportok számára is épít lakásokat, sőt egy teljesen új lakónegyedet is. A sepsiszentgyörgyi Jövő utcában a volt kazánház helyén az Országos Lakásépítési Ügynökség (ANL) által épül tömbház amit fiataloknak szánnak. Az önkormányzat a „Gyere haza” programnak szánt Borvíz utcai területre pedig 35 sorházat épít, amit fiatal szakembereknek ítélnek oda.

Emellett a városháza által megvásárolt Jókai Mór utcai volt tyúkfarm 7 hektáros területén egy új lakónegyedet épít, ahol nem csak lakások lesznek hanem bölcsőde, játszótér és park is. Első körben az önkormányzat saját költségén lebontja és eltakarítja a jelenlegi építményeket és előkészíti a területet az építkezésre.

Simion Crețu a Központi Fejlesztési Ügynökség igazgatója Sepsiszentgyörgyön kifejtette: a hat megyéből álló Központi Fejlesztési Régióban a sepsiszentgyörgyi önkormányzat az elsők között van az uniós pénzek lehívásában. Jelenleg összesen 24 finanszírozási szerződés van aláírva 53,7 millió euró értékben és a jelenlegi költségvetési ciklusban is sok pályázatot várnak a háromszéki megyeszékhelytől.