Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei könyvtár mögötti téren, az aradi tizenhármak emlékére állított kopjafáknál emlékeztek szerdán az aradi vértanúkra. Hagyomány szerint a Székely Mikó Kollégium diákjai álltak őrt a kopjafák mellett.

Miklós Zoltán, az RMDSZ háromszéki parlamenti képviselője beszédében rámutatott: „Az aradi vértanúk halálukkal is szolgáltak, így lettek történelmünkben a helytállás állócsillagai. Vértanúságuk erőt adhat mindannyiunknak, hogy mi is vívjuk meg mindennapi harcunkat. Példájuk a személyes vállalás szükségességét támasztja alá, hogy egymást segítve, erősítve tartsunk ki, ne hagyjuk veszni anyanyelvünket, kultúránkat, szimbólumainkat, értékeinket, maradjon ez a hely gyerekeink, unokáink szülőföldje. Most ez a mi harcunk, most erre az áldozatra van szükség!”

Miklós Zoltán hozzátette: „bár most nem fenyeget bennünket a mártírhalál veszélye, de számtalan más kihívással kell nap mint nap megküzdenünk. Két évvel ezelőtt még nem gondoltuk, hogy egy világjárvánnyal kell szembenéznünk, gazdasági válság is van, a megszorítások, személyes szabadságunk, mozgásterünk korlátozása pedig mind valósággá vált. Nőnek az árak és nem tudjuk még, hogy hogyan fizetjük ki a téli gáz- vagy a villanyszámlát. Ráadásul egyesek rövidtávú politikai érdekei miatt ezek a kihívások egy komoly kormányválsággal párosulnak”.

A háromszéki RMDSZ képviselő szerint bár tornyosulnak az akadályok és a veszélyek, ne hagyjuk, hogy elhatalmasodjon a kétségbeesés, a félelem, a csüggedés. „Ismerjük fel a jó dolgokat az életünkben, támaszkodjunk a közösségünkre. Mi egyenként és közösségként is tehetünk azért, tennünk kell azért, hogy a gyerekeinknek, unokáinknak legyen jövője a Kárpát-medencében. Legyünk méltók az aradi vértanúk emlékéhez!”, összegzett Miklós Zoltán.

Bővül a sepsiszentgyörgyi ’48-as hősök kopjafa erdeje

A sepsiszentgyörgyi megemlékezésen felszólalt Balázs Antal nyugalmazott tanító, aki a tizenhat különböző fából készült kopjafát faragta az aradi 13 vértanú emlékére: Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Lahner György, Lázár Vilmos, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly emlékére, és amelyek tavaly kiegészültek gróf Batthyányi Lajos miniszterelnök, Kazinczy Lajos honvéd ezredes, illetve Csány László, Erdély teljhatalmú kormánybiztos emlékére állított kopjafákkal. A fafaragó minden kopjafába egy-egy dióhéjban aradi földet is elhelyezett.

Balázs Antal
Balázs Antal nyugalmazott tanító a kopjafák faragója | Fotók: Kovács Zsolt

Balázs Antal bejelentette, hogy jövő év március 15-ig további 4 kopjafával szeretné bővíteni az emlékhelyet, így Kossuth Lajos, Petőfi Sándor, Bem József és Gábor Áron számára állít emléket, ugyanakkor arra kérte a megemlékezésen jelen lévő önkormányzati vezetőket, hogy a könyvtár mögötti teret nevezzék el „48-as térnek”, hiszen az ott elhelyezett kopjafák mind a 48-as forradalom és szabadságharc mártírjainak és hőseinek állítanak emléket.

A sepsiszentgyörgyi megemlékezés végén Ft. Ilyés Zsolt plébános megáldotta a kopjafákat majd a résztvevők koszorúkat helyeztek el és elénekelték a magyar himnuszt. Ezt követően az egybegyűltek levonulnak az Erzsébet parkba, a 1848–49-es honvéd emlékműhöz, elhelyezték a megemlékezés virágait és a székely himnusz eléneklésével zárult az esemény.