Az Országos Közútkezelő Társaság (CNAIR) aláírta a sepsiszentgyörgyi terelőút tervezési és kivitelezési szerződését az építővel – jelentette be Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere a Sláger Rádió érdeklődésére elmondta: ütemterv szerint a hazai és bolgár cégtársulásnak jövő év tavaszáig el kell elkészítenie a terveket utána kezdődhet az építkezés.

Az irányonként egysávos, sávonként 3,5 méter széles és 11,56 kilométer hosszú terelőutat 2023 végéig kell megépíteni. A munkálatok mintegy 352 millió lejbe kerülnek. A terelőút nyomvonalán megépül 4 körforgalom és 3 vasúti felüljáró, illetve az útvonal mentén két autós pihenőhelyet is kialakítanak, mindkettőben 25 személygépkocsinak, 16 tehergépkocsinak alakítanak ki parkolóhelyet, illetve építenek egy-egy nyilvános WC-t is, illetve megépül egy karbantartó központ is. Sepsiszentgyörgy terelőútja a 12-es országútból válik ki Szotyor előtt, kikerüli Szotyort, Kilyént és Sepsiszentgyörgyöt és a város Csíkszereda felőli kijárata, a Sepsi Aréna után csatlakozik vissza a 12-es országútba.

Antal Árpád bízik abban, hogy az országban kialakult építőipari munkaerő hiány nem hátráltatja a terelőút megépítését. Felhívta a figyelmet, hogy 200.000 építőmunkás hiányzik a hazai munkaerő piacról, ez már abban is érződik, hogy a sepsiszentgyörgyi munkálatokat megnyerő cégek nem tudnak egy időben több beruházáson dolgozni, mert túl kevés az alkalmazottjuk.

Az építőanyag drágulás miatt mélyebben zsebbe kell nyúljanak az önkormányzatok
A sepsiszentgyörgyi önkormányzattól több beruházás kivitelezője is kérte a szerződés értékének növelését, mondta el a Sláger Rádió érdeklődésére Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint volt egy határidő, amíg a városban zajló munkálatok kivitelezői benyújthatták a szerződésük értékének növelésére vonatkozó igényléseiket. A városháza szakemberei jelenleg vizsgálják az építők által újraszámolt költségek megalapozottságát.
Antal Árpád
Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester | Fotó: Kovács Zsolt
Mint ismert az építőanyagok árának meredek emelkedése miatt számos helyi közberuházás befejezése veszélybe került, mivel a korábban megkötött szerződésekbe foglalt összegek nem fedezik az építők megemelkedett kiadásait. Antal Árpád polgármester érdeklődésünkre elmondta bár az önkormányzatok és az állam számára anyagilag előnytelen az érvényben lévő szerződések kiegészítése, ám azért jó ez a megoldás, mert enélkül nem valósulhatna meg sok futó munkálat.
Az önkormányzatok főként az uniós finanszírozású projektek esetében kell mélyebben zsebbe kell nyúljanak, hiszen a munkálat értékének emelését saját költségvetésből, önrészként kell finanszírozniuk, hiszen az uniós támogatás összegén nem lehet változtatni. A román kormány által finanszírozott munkálatok esetében jobb a helyzet, hiszen a szerződés értékének növekedését közösen állja az önkormányzat és az állam.