Sepsiszentgyörgy saját roncsautó programja által év végéig 500 régi járművet vonnak ki forgalomból és tüntetnek el a város utcáiról, így teljes sikertörténetnek bizonyul az országosan egyedülálló kezdeményezés, állapította meg a Sláger Rádió érdeklődésére Antal Árpád polgármester, aki a sepsiszentgyörgyi roncsprogram országos kiterjesztését javasolja.

A sepsiszentgyörgyi modell abban különbözik az Környezetvédelmi Minisztérium által finanszírozott országos roncsprogramtól, hogy a roncstelepre leadott 15 évnél idősebb autóért az önkormányzat 3000 lejt fizet a tulajdonosnak, ám a pénzt bármire költhetik, nem feltétel az, hogy új autót kell rá vásárolni. Azok is élhetnek a támogatással, akiknek nincs pénzük vagy nem akarnak új járművet vásárolni viszont meg szeretnének szabadulni régi autójuktól.

Az „Értéket adunk a roncsautódnak!” nevű program keretében a legkevesebb 10 éve Sepsiszentgyörgyre forgalomba íratott, 2-7 személyes autókért, amelyek az utóbbi 3 évben a kérelmező nevén szerepeltek 3.000 lejt fizet az önkormányzat, amennyiben azt leadják egy roncstelepre. A kérelmezőnek nem lehet tartozása az önkormányzat felé és vállalnia kell, hogy a következő 3 évben nem vásárol 5 évnél régebbi autót. A leadott személygépkocsinak tartalmaznia kell az alapvető alkatrészeket, például a motort, a sebességváltót, a karosszériát, az alvázat stb. tehát nem lehet egy csak gépkocsira alig emlékeztető vasdarab.

Antal Árpád

Antal Árpád rámutatott: a sepsiszentgyörgyi roncsautó program eredeti 1 millió lejes költségvetését a nagyszámú érdeklődőnek köszönhetően már kétszer kellett kiegészíteni, így idén 1,6 millió lejjel támogatják azokat, akik leadják roncstelepre a régi autójukat. Idén már 437 kérést adtak le a régi járművek tulajdonosai, ebből eddig 396 autó után fizették ki a 3000 lejes támogatást és 36 kérést kellett visszautasítani mert nem feleltek meg a helyi roncsautó program feltételeinek. A kéréseket folyamatosan le lehet adni és év végéig a forgalomból kivont járművek száma eléri az 500-at mondta a polgármester.

Antal Árpád a sepsiszentgyörgyi modell országos kiterjesztését javasolja

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat jövő évben is folytatják a helyi roncsprogramot, amelynek feltétel rendszerén is enyhítenének, de ezzel egyelőre kivárnak mert az Európai Unió határozottan kéri Romániától, hogy hozzon olyan kényszerítő intézkedéseket, ami által a 15 évesnél idősebb járműveket kivonják a forgalomból. Sok múlik azon, hogy mit lép a kormány, kell-e többlet adót fizetni a régi autókért, mondta Antal Árpád.

Hozzátette: támogatási rendszerrel lehetne ösztönözni a régi autók forgalomból való kiírását és az autópark fiatalítását. Javasolta, hogy a sepsiszentgyörgyi modellt terjesszék ki országos szintre és aki leadja roncstelepre a 15 évnél régebbi járművét kapjon egy „zöld kártyát”, aminek összegét levásárolhatná. Másrészről az állami roncsautó programokat is újra kell gondolni, véli a polgármester, aki szerint vonzó támogatás rendszerrel csökkent a régi autók száma, fiatalodik és kevésbé lesz környezetszennyező a gépkocsi állomány és lassul a gépkocsipark növekedési üteme. Az országosan egyedülálló sepsiszentgyörgyi roncsprogram iránt már több hazai önkormányzat is érdeklődött.