Az „Értéket adunk a roncsautódnak!” nevű program célja, hogy csökkenjen a szennyező autók száma és fiatalodjon az autópark, ezért az önkormányzat 3.000 lejt kínál a legkevesebb 10 éve Sepsiszentgyörgyön beíratott autókért.

Antal Árpád polgármester rámutatott: a program célja, hogy a régi és szennyező járműveket kivonják a forgalomból, annak érdekében, hogy javuljon a levegő minősége, ugyanakkor hozzájárul a város autóparkjának fiatalításához. Az önkormányzat azoknak a magán és jogi személyeknek kíván segíteni, akik megszabadulnának a régi, nem használt gépjárműveiktől, de nem akarnak, vagy nincs lehetőségük arra, hogy újat vásároljanak, így az országos Roncsautó-programban sem fognak részt venni.

Útszélen parkoló autók | Fotó: Sepsiszentgyörgyi Városháza

Az autó legalább 10 éve Sepsiszentgyörgyön kell legyen bejegyezve, a tulajdonosoknak sepsiszentgyörgyi lakóhellyel kell rendelkeznie és legalább 3 évig az autó tulajdonosának kell lennie, nem lehet tartozása az önkormányzat felé és vállalnia kell, hogy a következő 3 évben nem vásárol 5 évnél régebbi autót. A leadott személygépkocsinak tartalmaznia kell az alapvető alkatrészeket, például a motort, a sebességváltót, a karosszériát, az alvázat stb.

A kéréseket április 1-től folyamatosan le lehet adni a városházán. A programra elkülönített összeg idén 1 millió lej, ami 333 személygépkocsi felvásárlását teszi lehetővé. A sepsiszentgyörgyi roncsautó programot több évesre tervezik, így a következő években is lehetőség van megszabadulni a régi járművektől. Sepsiszentgyörgyön mintegy 22 000 autó van forgalomba íratva, ezeknek több mint fele, azaz több mint 11 000 tíz évnél idősebb.