A tanárok és óvónők többé ne kérjenek, a szülők pedig ne adjanak pénzt oktatáshoz kapcsolódó tevékenységekre, szólított fel Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere felidézte, hogy évek óta próbálja diplomatikusan jelezni a tanintézményeknek, hogy nem elfogadható, hogy a szülőktől úgynevezett osztálypénzt kérjenek a tanárok és óvónők. Az a tapasztalat, hogy vannak tanintézmények, akik ezt komolyan vették, ám van ahol még működik ez a gyakorlat. Nehéz megváltoztatni ezt a reflexet, de Sepsiszentgyörgyön azt szeretnénk, hogy az legyen a természetes, hogy a szülőknek nem kell fizetniük különböző higiéniai és alapvető oktatási tevékenységhez szükséges eszközökért, fogalmazta meg Antal Árpád.

Az önkormányzat „osztálypénz alapot” létesített

A polgármester hozzátette: annak érdekében, hogy az „osztálypénz” gyűjtésnek véget vessenek a sepsiszentgyörgyi önkormányzat az oktatási intézményekre fordított több millió eurós támogatás mellett külön pénzösszeget különített el, amit az óvodák és iskolák a gyereklétszám alapján lehívhatnak és szétoszthatnak az osztályok vagy óvodai csoportok között. Ez szerint a tanintézmények 150 lejt igényelhetnek minden óvodás gyermek után, 100 lejt minden kisiskolás és 50 lejt minden V-XII. osztályos tanuló után, de azzal a szigorú feltétellel részesülhetnek az önkormányzati „osztálypénzből”, hogy nem kérhetnek több pénzt a szülőktől – emelte ki Antal Árpád.

Antal Árpád polgármester | Fotó: Kristó Gothárd Hunor

Példaként említette, hogy ha egy óvónő csoportjába 20 gyerek jár, akkor összesen 3 000 lejt kaphat a várostól és ebből az összegből megvásárolhatja a csoport számára szükséges eszközöket, viszont nem kérhet pénzt a szülőktől vécépapírra, krétára, ceruzára, papírra vagy további alapvető oktatási és higiéniai kellékekre. Sepsiszentgyörgyön ebben a tanévben 1.754 óvodás, 2.820 elemi osztályos, 2.374 gimnáziumban, valamint 3.199 líceumban és szaklíceumban tanuló gyermeket tartanak nyilván.

Az önkormányzat az elmúlt napokban minden tanintézménynek diákonként kiutalt már egységesen 50 lejt, a különbözetet igényelniük kell. Fontos, hogy a városháza által kiutalt összegek diáklétszámra leosztva el kell jussanak minden csoportba és az óvónők és tanárok számlákkal kell elszámolják az elköltött pénzt. „Amennyiben ezek után a pedagógusok továbbra is pénzt kérnek a szülőktől, kérem jelezzék azt”, hívta fel a figyelmet Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere a Sláger Rádió érdeklődésére pontosított, hogy a szülőktől való pénzgyűjtés tiltása nem vonatkozik különböző folyóiratok, oktatási segédkönyvek vásárlására vagy kirándulások és táborok szervezésére. Antal Árpád azt is leszögezte: nem elfogadható az a gyakorlat, hogy egy iskola intézményesíti az általa létrehozott egyesület vagy alapítvány támogatását. Nincs az rendben, hogy a szülőknek rendszeresen, egyfajta adóként be kell fizetniük egy összeget az iskolai alapítványnak. Ha támogatni szeretnék ezt a szervezetet megtehetik törvényesen, a jövedelemadójuk egy részének felajánlásával, összegzett Antal Árpád.