Az Uzon községhez tartozó Vesszőstelepen és a közelben fekvő Kökösbácsteleken három háztartásban azonosítottak afrikai sertéspestissel fertőzött állatokat. A Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági hatóság elrendelte az érintett háztartásokban lévő sertések kényszerlevágását,miután a bukaresti laboratóriumban elvégzett vizsgálatok beigazolták, hogy két vesszőstelepi és egy bácsteleki háztartásban lévő disznóktól vett minták fertőzöttek.

A fotó illusztráció | MTI/Czeglédi Zsolt

A szakhatóság fertőtlenített az érintett háztartásokban és az afrikai sertéspestis fertőzés terjedésének megfékezése érdekében 3 kilométeres körzetben védelmi-, és 10 kilométeres körzetben felügyeleti övezetet alakítottak ki. Ez szerint a védelmi övezetbe belekerült Uzon, Uzonfűzes, Kökösbácstelek és Kökös települések. A felügyeleti övezet 10 kilométeres körzetében van Kilyén, Szotyor, Szentivánlaborfalva, Magyarós, Lisznyó és Lisznyópatak, Bikfalva, Dobolló, Dobollópatak, Illyefalva, Réty, Szacsva, Szentkirály, illetve a brassó megyei Vámhídpuszta, Farkasvágó, Prázsmár, Bodola és Keresztvár.

A Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági hatóság ugyanakkor arra hívja fel a sertéstartó gazdák figyelmét, hogy azonnal jelezzék ha az állatállományban betegség tüneteit észlelik, illetve ne vásároljanak sertést állategészségügyi kísérő dokumentumok nélkül.