Mélyen zsebbe kellett nyúlniuk azoknak, akik az elmúlt napokban Háromszéken törvénytelenül kereskedtek élő sertéssel vagy nem tartották be az élelmiszerbiztonsági előírásokat. Sikó Barabási Sándor Kovászna megyei főállatorvos arról tájékoztatott, hogy az elmúlt tíz napban összesen 93.000 lejre büntették azokat, akik nem tartották be a sertés szállításra és kereskedésre vagy higiéniára vonatkozó szabályokat. Az afrikai sertéspestis járvány miatt a hatóságok ebben az időszakban fokozottan ellenőrzik a disznótartásra, kereskedésre és vágásra vonatkozó előírásokat.

Hatszáz sertést fordítottak vissza Kovászna megye határáról

Az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság szakemberei az elmúlt tíz napban 150 járművet ellenőriztek a Kovászna megyei utakon és 11 esetben találtak rendellenességet, például a sertéseket a szükséges engedélyek nélkül, nem megfelelő autóval szállították vagy pedig az úti okmányok nem találtak a szállítmánnyal. A főállatorvos szerint a 11 szállítót összesen 21.800 lejre büntették meg és az ellenőrző akció során sikerült megakadályozni, hogy 600 disznó kerüljön Háromszékre olyan térségekből, ahol jelen van az afrikai sertéspestis fertőzés.

A fotó illusztráció | MTI/Czeglédi Zsolt

Az élelmiszerbiztonsági hatóság szakemberei a disznóhúskészítmények szállítását és forgalmazását is ellenőrizték, összesen 12 büntetést osztottak ki 71.200 lej értékben és elkoboztak 40 kilogrammnyi élelmiszer készítményt. Legtöbb esetben az élelmiszereket nem szállították vagy tárolták higiénikus körülmények között. Az ellenőrző akciók a következő napokban, hétvégén és a karácsonyi, újévi időszakban is folytatódnak, hívta fel a figyelmet Sikó Barabási Sándor.