Újabb vaddisznótetemeket találtak Háromszéken, terjed az afrikai sertéspestis. A Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője, Sikó Barabási Sándor elmondta: az egész országra kiterjesztették az élő sertés valamint a disznóhús szállításának tilalmát. Magyarázata szerint ez valójában nem jelent országon belüli valós korlátozást, hiszen az afrikai sertéspestissel fertőzött megyék között lehet húst vagy húskészítményeket szállítani. Jelenleg Suceava megye kivételével az egész országban megjelent már a betegség.

A háromszéki főállatorvos emlékeztetett, hogy Kovászna megyében október 24-én a bardoci és magyarhermányi vadászterületeken négy elhullott vaddisznó esetében mutatták ki a vírust. Azóta még 16 vaddisznó tetemet találtak, 13 esetben viszont nem tudtak mintát venni, mert a disznókat már széttépték a vadak, vagy bomlásnak indultak. A maradványokat eltemették, három mintát jelenleg a laboratóriumokban elemeznek. A hatóságok elrendelték Erdővidék térségében a vaddisznóállomány kilövését. 

vaddisznó vadászat
Vaddisznó vadászat | Illusztráció: Accufiretech.com

Az év eleje óta Háromszékről összesen 359 házisertéstől vett mintát küldtek vizsgálatra, hét esetben igazolták vissza az afrikai sertéspestis fertőzést, kettőt a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedből, egyet Sepsikőröspatakról, és négyet Nagyajtán. Ugyanakkor 1166 vadászon elejtett és 21 elhullott vaddisznóból vett mintát vizsgáltak, ebből négy bizonyult pozitívnak, és hármat még elemeznek.

Mivel közeledik a disznóvágás szezonja a hatóságok fokozzák az ellenőrzéseket, közúti ellenőrzésekkel próbálják visszaszorítani a törvénytelen szállítást és kereskedelmet, hangsúlyt fektetnek az állatok nyilvántartásba vételére, a trichina-vizsgálatokra, az elhullott és megbetegedett vaddisznók felkutatására. Tiltják az esztenákon, a szabadban a sertés-tartást.