Több mint 4 millió lejnyi kifizetetlen víz és csatornázás számlatartozást halmoztak fel a háromszékiek a Közüzemek Rt. fele, mondta el a Sláger Rádió érdeklődésére Kozsokár Attila igazgató. A Háromszék 4 városában – Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Kovásznán és Bodzafordulón -, illetve 14 községben szolgáltató Közüzemeknek már a járvány előtti időszakban is gondot jelentettek a rosszul fizető fogyasztók, ám óriásira ugrottak a kinnlévőségek miután tavaly életbe lépett a rendelkezés miszerint a víz, villany, gáz és hulladékkezelők a vészhelyzet időszakában nem kapcsolhatják le azokat a fogyasztókat, akik nem fizetik számláikat.

Kozsokár Attila szerint a koronavírus járvány időszakában 7 százalékkal nőtt azon háztartások vagy cégek aránya, akik nem fizetik ki a víz és csatornázás szolgáltatás számláikat, így jelenleg 4 millió lejre nőtt a határidőn túli ki nem fizetett számlák összege. Mint arról beszámoltunk az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) szorgalmazására a kormány eltörli a tavaly óta érvényben levő „védelmet”, mivel indoklásuk szerint magához tért a hazai gazdaság, csökkentek a koronavírus járvány negatív hatásai. Eszerint, az adósságot felhalmozók 90 napnyi haladékot kapnak, ami alatt törleszthetik adósságaikat. Ebben az időszakban a szolgáltató és a fogyasztó közösén kell megoldást találjon a tartozások kifizetésére, minden esetet egyénileg bírálnak el és testre szabott adósság átütemezésben állapodhatnak meg.

Kozsokár Attila
Kozsokár Attila a Közüzemek igazgatója | Fotók: Kovács Zsolt
Szolgáltatni továbbra is kell ám a tartozások behajthatóak!

Kozsokár Attila érdeklődésünkre rámutatott: a járvány miatt bevezetett „védelem” arról szólt, hogy a vészhelyzet ideje alatt a szolgáltatóknak nem volt joguk lekapcsolni a nem fizető fogyasztókat ám azt nem tiltotta a törvény, hogy felszólítást követően végrehajtók révén behajtsák kinnlévőségeiket. A háromszéki Közüzemek vezetője elmondta: törvény szerint a vízszámla egyszerűsített eljárásban végrehajtható, azaz nem szükséges pereskedni hanem a fizetési felszólítás kiküldése után egy hozzávetőleg 60 napos eljárás által a végrehajtónak joga van eljárni.

Ennek az eljárásnak költségei vannak, ezért a Közüzemek meghatározott egy küszöb értéket ami fölött már elkezdik a végrehajtást, így magánszemélyek esetében a 300 lejt meghaladó, jogi személyek esetében az 1000 lejt meghaladó kifizetetlen számlák esetében indítják el a behajtást. Kozsokár Attila elmondta: a Közüzemek szakemberei jelenleg dolgoznak egy új stratégián, amely által hatékonyabban lehet követni és behajtani a kifizetetlen víz és csatornázás számlákat.