Idén két rendőr ellen emeltek vádat korrupció miatt – számolt be a sajtó érdeklődésére a Kovászna Megyei Korrupcióellenes Szolgálat (SJA). Az egyik vezető tisztséget betöltő rendőrt csúszópénz elfogadásával, befolyással való üzérkedéssel és belső információk jogosulatlanoknak való kiszolgálásával vádolnak, egy másik rendőr ellen pedig közokirat-hamisítás vádjával indítottak bűnvádi eljárást.

George-Florin Alexandru, a Kovászna Megyei Korrupcióellenes Szolgálat vezetője felidézte, hogy tavaly is két rendőr ellen emeltek vádat korrupció miatt. Egyikük egy háromszéki település rendőrőrsének a vezetője volt. Ügyében megállapították, hogy megpróbált közbenjárni két kollégájánál annak érdekében egy ne indítsanak eljárást egy helybéli lakos ellen, akit ittas vezetésen értek tetten. Az őrsparancsnok próbálkozása ellenére a kollégái eljárást indítottak a részeg sofőr ellen. Bár a nyomozati dossziét egy másik rendőrnek osztották ki, az őrsparancsnok a belső procedúrák ellenére az ügybe közbeavatkozott és nyomozati anyagokat állított össze.

Kilenc vezető tisztségben lévő személyt vizsgálnak korrupció gyanújával

A korrupcióellenes szolgálat idén július 6-ig 14 lehetséges vesztegetés-ügyben kapott panaszt, emellett az intézmény dolgozói másik 17 esetben dolgoznak együtt az ügyészséggel korrupciógyanús ügyek – csúszópénz, befolyással való üzérkedés, hivatali visszaélés, közokirat-hamisítás – vizsgálatában. Ezekben az ügyekben érintett 9 olyan személy is, akik vezető tisztségeket töltenek be. Leszögezték: ezekben az ügyek még nyomozati fázisban vannak, ezért nem szolgálhatnak részletekkel, hogy az ne befolyásolja a vizsgálat kimenetelét.

A Kovászna Megyei Korrupcióellenes Szolgálathoz tavaly 17 feljelentés érkezett korrupciógyanú ügyében, és az intézmény dolgozóit további 25 ügyben rendelték ki az ügyészség mellé, hogy más korrupciós ügyeket vizsgáljanak ki. A tavaly kivizsgált korrupciós ügyekben 10 vezető tisztségben lévő személy volt érintett.

Szerző: Sláger Rádió | Kovács Zsolt

A Sláger Rádióban az elmúlt öt évtized legnagyobb slágerei, napjaink válogatott dalai és a legfrissebb hírek hallhatóak.