A háromszéki fiatalok többsége egyetemet végez és tanulmányai befejezése után 80 százalékuk itthon képzeli el jövőjét ám hiányosnak tartják a képzettségüknek megfelelő munkalehetőségeket és lakhatási nehézségekkel szembesülnek, derült ki a Kovászna megyei önkormányzat által kezdeményezett „Ifjúsági Konzultáció” eredményeiből. Az áprilisban indított konzultáció 24 kérdést tartalmazott, amire 2224-en válaszoltak. A kérdőívet kitöltők 83 százaléka magyar-, 16 százaléka román fiatal volt, számolt be Jakab István Barna.

A háromszéki önkormányzat alelnöke szerint a megye minden térségében élőket megszólították a konzultáció során, így Sepsiszékről 916-, Kézdiszékről 467-, Orbaiszékről 254-, Erdővidékről 308 és Bodzavidékről 192 személy töltötte ki a kérdőívet. A válaszolók 63,8%-a nő és 36,2%-a férfi. Az ifjúsági konzultáció több korosztályt is megszólított, az általános iskolás diákoktól egészen a munkavállaló, fiatal szülőkig. Az űrlap kitér az oktatás, lakhatás, munka- és gyerekvállalás, családalapítás, környezettudatosság, kikapcsolódási lehetőségek, közbiztonság, online ügyintézés, valamint az elvándorlás, itthon maradás témakörökre.

Közpolitikákkal válaszolnának a fiatalok által felvetett problémákra

A konzultáció során megkérdezett fiatalok 80 százaléka Háromszéken képzeli el a jövőjét, a maradék 20 százalék pedig külföldön keresne megélhetési lehetőséget, összegezte a felmérés eredményeit Jakab István Barna, aki szerint ez jó aránynak tekinthető ám az a feladat, hogy úgy segítsék a 80 százalékot, hogy ne csak tervezzék, hanem valóban itthon maradjanak, hiszen sokan megfelelő körülmények hiányában kényszerből elszivárognak. Másik megoldásra váró feladat, hogy hazacsalogassák azokat, akik már elmentek külföldre.

Jakab István Barna
Jakab István Barna ismertette az Ifjúsági Konzultáció eredményeit | Fotók: Kocsis B. János

A háromszéki önkormányzat alelnöke szerint az ifjúsági konzultációra adott válaszokból az derült ki, hogy a Kovásza megyei fiatalok nagy százaléka magasan képzett, viszont nehezen találnak képzettségüknek megfelelő munkahelyeket, ezért a következőkben ösztönözni szeretnék a fiatal szakemberek által igényelt munkahelyek teremtését.

A 25 és 35 év fölötti korosztály válaszaiból az derült ki, hogy több mint 60 százalékuk rendelkezik egyetemi diplomával és csupán 1,9 százalékuk fejezte be tanulmányait a 8 osztály elvégzésekor. Az érettségivel rendelkezők aránya 13-14%, viszont a szakiskolát végzők aránya nagyon alacsony. Jakab István Barna szerint a megyei önkormányzat fontosnak tartja, hogy jól képzett szakemberek legyenek Háromszéken ezért ösztönözni fogják a szakiskolába jelentkezők arányának növelését. Ennek érdekében a vidéki településeket és önkormányzatokat érintő pályaorientációs és gyakornoki programot dolgoznak ki.

Magyarul tanulnának és nagycsaládot szeretnének

Az Ifjúsági Konzultációra válaszoló magyar fiatalok nagy része magyar nyelven kíván tovább tanulni, ugyanakkor a legtöbben nagycsaládban képzelik el a jövőjüket Háromszéken. A legmagasabb gyermekvállalási kedv Kézdiszéken mutatkozik, míg a legalacsonyabb Bodzavidéken, jegyezte meg Jakab István Barna.

A megkérdezettek 34 százaléka családcentrikus, 9,4 százalékuk számára a karrier a legfontosabb míg 56 százalékuknak egyaránt fontos a család és a karrier is. A válaszadók több mint fele több gyereket szeretne, 14 százaléknak már van gyereke és közülük 1O százalék szeretne még gyereket. A válaszolók 2,2 százaléka nyilatkozta azt, hogy nem akar gyereket és 11 százalék egy gyereket akar.

Társadalmi problémák Háromszéken

A válaszadó háromszéki fiatalok szerint a legnagyobb társadalmi probléma a munkanélküliség, a szegénység, a családon belüli erőszak, valamint az alkoholizmus. Jakab István Barna szerint megdöbbentő, hogy volt fiatal aki ittasan ment a konzultációs találkozóra.

A megkérdezettek leginkább a munkahelyek hiányát nevezték meg a legnagyobb problémának, illetve ördögi kőrnek tartják, hogy a munkaadók tapasztalatot kérnek az adott munkakörben, amit nincs ahogyan megszerezzenek, ha nem alkalmazzák őket az adott munkakörben. Emellett hiányolják, hogy kevés az egyetemi szakképzettségüknek megfelelő munkalehetőség Háromszéken.

Nagy Zoltán és Jakab István Barna ismertette az Ifjúsági Konzultáció eredményeit | Fotók: Kocsis B. János

Probléma továbbá a lakhatás, mivel túl magasak a lakásárak és kevés a bérelhető ingatlan is. Ugyanakkor nagy részük elégedett a közbiztonsággal és a tanulási lehetőségekkel. Részben elégedettek a kulturális és kikapcsolódási lehetőségekkel ám elégedetlenek a sportolási lehetőségekkel. Bár legtöbb helyen van lehetőség a klasszikus sportokra, ám nagy igény mutatkozik a nem szokványos sportolási lehetőségekre, ezért a megyei tanács szorgalmazza, hogy a megye városaiban skateparkokat hozzanak létre. A háromszéki fiatalok környezettudatosan élnek, és előnyben részesítik a digitalizációt az ügyintézésben, és a mindennapi életben egyaránt.

Együttgondolkodásra, együttműködésre hívják a fiatalokat

Jakab István Barna kifejtette: széki együttműködéséket hozzanak létre az ifjúsági szervezetek között, hogy elindítsák az együttgondolkodást és cselekvést a fiatalok között. A megyei önkormányzat továbbra is pályázati lehetőségeket biztosít a civil szervezetek számára, illetve szorgalmazzák a vidéki bérlakás programot, közösségi terek kialakítását városon és vidéken egyaránt. „Fontos az aszfaltozás is de hiába ha pár év múlva nem lesz aki használja a felújított utakat, ha a falvak elöregednek, a fiatalok elköltöznek külföldre vagy más városokba”, fogalmazta meg az önkormányzati alelnök.

A konzultációt azért tartották fontosnak, hogy megismerjék mi foglalkoztatja a fiatalokat, mit várnak el azért, hogy itthon maradjanak és családot alapítsanak. Nagy Zoltán megyei tanácstag hozzátette: azt tapasztalták, hogy a vidéki közösségekben sok a tehetséges, felkészült fiatal vagyis Háromszék vidéki településein hatalmas erő és tartalék van, amire hangsúlyos figyelmet kell fordítani.