A Kovászna megyei rendőrség tájékoztatása szerint négy, 16 és 17 év közti fiatalt gyanúsítanak azzal, hogy szombatra virradó éjszaka összefestették és megrongálták a sepsiszentgyörgyi Mihai Viteazul szoborcsoport talapzatát. Híradónk értesülése szerint mind a négy kiskorú magyar nemzetiségű.

A rendőrség közlése szerint szombatra virradó éjjel, ketten festették fel a Trianon 1920 feliratot és piros-fehér-zöld színeket a városközponti szoborcsoport talapzatára és több márványlapot is eltávolítottak. Eközben a másik két fiatal felügyelt, hogy ne érjék tetten őket.

Mint arról beszámoltunk a rendőrség szombaton kapott lakossági bejelentést, hogy a városközponti szoborcsoport talapzatának hátsó felén megjelent egy festékszóróval fújt felirat és magyar nemzeti színek. Szombat délután a sepsiszentgyörgyi köztisztasági vállalat, a Tega Rt. munkatársai megtisztították a szobor talpazatát.

Trianon felirat

A polgármester és a prefektus is elítélte az esetet

„Elkeserítő, hogy százegy év után még mindig szélsőséges hangok uralják a Trianon évfordulót”, reagált a sepsiszentgyörgyi Mihai Viteazul szobor megrongálására Antal Árpád. A polgármester a hétvégi esemény kapcsán megfogalmazott állásfoglalásában elítéli a provokációt. „Mi sepsiszentgyörgyiek nem örvendtünk a román szélsőségesek felvonulásának városunkban, de civilizált türelemmel félrefordítottuk a fejünket. A szoborcsoport talapzatának lefestését is uszító provokációnak tartom, melynek egyetlen célja megrontani a magyar és román helyi közösségek viszonyát”- írta közösségi oldalán Antal Árpád.

Kovászna megye prefektusa, Ráduly István szintén elítélte a rongálást, és kijelentette: „ez egy sajnálatos tett, amelynek nincs helye sem Sepsiszentgyörgyön, sem Kovászna megyében”. A prefektus szintén felkérte a rendőrséget, hogy a lehető leghamarabb állítsa bíróság az elkövetőket. Elmondta, a Trianon megemlékezés előtt felkérte a feleket, tartózkodjanak a társadalmi békét megzavaró provokatív tettektől, és csalódott, hogy ez mégis megtörtént.

Mint ismert az incidens szombatra virradó éjszaka történt, egy nappal azt követően, hogy több száz sepsiszentgyörgyi magyar részvételével szerveztek a Trianoni diktátumra való megemlékezést, illetve ezt követően péntek este mintegy 100, túlnyomóan az ország más megyéjéből érkezett román hazafi végigvonult a városon és a városközponti Mihai Viteazul-szobornál ünnepelte a trianoni békeszerződés aláírását. A szobrot ezt követő éjszaka festették össze és rongálták meg.