A Román Vasúttársaság (CFR) jövő héten elkezdi Sepsiszentgyörgyön az Állomás negyedi vasútátjáró teljes felújítását. A május 24 és június 26 között zajló munkálatok miatt a Román Hadsereg utcában lévő vasúti átkelőhelynél teljesen lezárják az autós forgalmat, vagyis nem lehet áthaladni a vasúti síneken, tájékoztat a sepsiszentgyörgyi önkormányzat.

Felhívják az autósok figyelmét, hogy a vasúti átjáró felújításának időszakában Szépmező felől érkezve vagy ha abba az irányba szeretnék elhagyni a várost, az Építők útján tehetik meg. A vasúti átkelő másik oldalán lakók szintén az Építők útján közelíthetik meg otthonaikat. A felújítási munkálatokra több forgalomelterelő táblával figyelmeztetik az autósokat.

Maksai vasútátkelő
Javítják a maksai vasútátkelőt is | Fotó: Tamás Sándor Facebook oldala

A sepsiszentgyörgyi vasúti átkelő évtizedek óta elhanyagolt állapotban van, a régi betonlapok lesüllyedtek, összetörtek és már-már kikerülhetetlen lyukak tátonganak benne, ezért autóval rendkívül nehéz rajta a közlekedés. Az önkormányzatnak nem volt lehetősége a felújításra, hiszen a vasúti átkelő nem hozzá tartozik. Miután többször kérték a román vasúttársaságot, hogy újítsa fel, végül tavaly kiírták a közbeszerzést és most kezdik el a munkálatot. A vasúti átkelőnél új alapot készítenek és rugalmas, gumis anyaggal könnyítik a járművek áthaladását, és kicserélik a sorompó rendszert is.

Nemrégiben a háromszéki önkormányzat közbenjárására a vasúttársaság elkezdte a 12-es országút maksai vasútátkelőjének felújítását is. Az az elmúlt időszakban a kamionos forgalom miatt megrongálódott, ezért időnként kilométeres dugók alakultak mi, mivel az átkelőnél lassan tudtak áthaladni az autók.