A jó idő beköszöntével elkezdődtek az építkezések ám több esetben előfordul, hogy azok engedély nélkül történnek, hívta fel a figyelmet Hadnagy István. A sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség vezetője szerint nem a büntetések miatt ellenőriznek, hanem, hogy elkerüljék azokat az építkező számára is egy kellemetlen helyzetet, hogy az épületet le kelljen bontani.

Az engedély nélküli építkezésekkel az a legnagyobb baj, ha az épület mérete, elhelyezése vagy jellege nem felel meg az adott zónában érvényes szabályoknak vagy nem tartják be biztonsági szabályokat, amelyek a környező épületektől betartandó távolságot, a gázvezeték és magasfeszültségi oszlopoktól számított távolságot vagy az örökségvédelmi övezetekre vonatkozó szabályokat. Ezekre létezik egy útmutató, amelyet a polgármesteri hivataltól lehet beszerezni, mondta Hadnagy István.

illusztráció: Pixabay

Felhívja a figyelmet, hogy építkezési engedély hiányában 1000 lejtől kezdődnek a bírságok, ám az örökségvédelmi zónákban történő építkezés büntető eljárást is vonhat maga után. Sepsiszentgyörgyön arra is volt példa, hogy egy illegálisan elkezdett épületet bontani kellett. A helyi rendőrség az elmúlt évben 247 alkalommal tartott ellenőrzést sepsiszentgyörgyi építőtelepeken és 36 esetben büntettek és 83 esetben jogi úton kérték a munkálatok leállítását.