Az önkormányzatok tevékenységét segítené az a törvénykezdeményezés, amelyet Miklós Zoltán, az RMDSZ Kovászna megyei parlamenti képviselője terjesztett a parlament elé, és amely a helyi önkormányzatok alárendeltségébe tartozó kulturális intézményekben dolgozó személyzet besorolásán módosítana.
A közpénzügyi törvényt módosító javaslat azt célozza, hogy az önkormányzatok személyzeti állományába ne tartozzanak bele az alárendelt kulturális intézmények alkalmazottai, ahogyan az már történik a tanügyi, egészségügyi, szociális ellátásban foglalkoztatottak esetében is, vagyis a kulturális intézmények alkalmazottai nem terhelnék az önkormányzat személyzeti struktúráját.
Például Sepsiszentgyörgy több kulturális intézményt – színházakat, művelődési házat, mozit – tart fenn és ezek alkalmazottai mind az önkormányzat személyzeti állományában szerepelnek. Eközben a nagyobb városok – mint Kolozsvár vagy Temesvár – színházait az állam finanszírozza, így ezen intézmények alkalmazottai nem szerepelnek az önkormányzati állományban. Miklós Zoltán rámutatott: a törvénymódosítás kiküszöbölné a jelenlegi méltánytalan helyzetet és lehetőséget teremtene, hogy az önkormányzatok megfelelő számú szakembert alkalmazhassanak a település fejlesztése érdekében.
Miklós Zoltán sepsiszentgyörgyi RMDSZ képviselő
A sepsiszentgyörgyi parlamenti képviselő rámutatott: azért van szükség erre a kezdeményezésre, hogy a könnyítsenek és hatékonyabbá tegyék a kisebb önkormányzatok tevékenységét, hiszen jelenleg csak meghatározott számú alkalmazottal dolgozhatnak, azonban a kisebb önkormányzatokban, ahol kulturális intézmények működnek az adott polgármesteri hivatal alárendeltségében, nem tudnak további szakembereket alkalmazni, hiszen a legtöbb esetben minden állás be van töltve.
Hozzátette a helyi közösségek fejlesztése érdekében a kisebb önkormányzatoknak meg kell teremteni a lehetőséget, hogy szakembereket tudjanak alkalmazni, hogy minél nagyobb arányban tudjanak hozzáférni az EU-s forrásokhoz, azonban ezt csak akkor lehet, ha a jelenlegi törvénykezés módosítása által levesznek egy terhet az önkormányzatról, és így több szakembert tudnak alkalmazni.