A kormánykoalíciós szerződést kiegészítő dokumentum által nem változott lényegesen a kormánypártok megállapodása, mutatott rá Antal Árpád. A sepsiszentgyörgyi polgármester – aki tagja volt az RMDSZ tárgyaló küldöttségének – sajtótájékoztatón elmondta: a miniszterek visszahívásának procedúráján túlmenően, az új megállapodás nem tartalmaz semmi újat, nem tesz hozza és nem is vesz el belőle.

Hozzátette: azért merülhetett fel a változás gyanúja mert a hárompárti koalíciós tárgyalások során az USR-PLUS több olyan témát is felvetett, amelyek nem kapcsolódtak a miniszterek leváltásához. Ilyen felvetésük volt a kétfordulós polgármester-választás bevezetésének lehetősége, amiben viszont a felek nem tudtak megegyezni ezért nem került bele a koalíciós szerződés kiegészítésébe.

Bekerült viszont egy mondat miszerint: ha a kormánykoalícióban nincs konszenzus bizonyos témákkal, törvénytervezetekkel kapcsolatosan akkor a kormánypártok parlamenti frakciói a koalíción kívül is felléphetnek, amennyiben erről előzetesen értesítették a többi kormánypártot és azok megtagadták az adott kezdeményezések támogatását. Antal Árpád leszögezte: koalíciós megállapodással nem lehet megvonni egy képviselő vagy szenátor alkotmányos jogát ahhoz, hogy törvénytervezetet nyújtson be, ugyanakkor ez a mondat alkalmasnak tűnik a koalíciós szerződés „megkerülésére”, például választási rendszer módosítására, az RMDSZ számára előnytelen, kétfordulós polgármester választás visszavezetésére.

Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint a kétfordulós polgármester választás bevezetése nincs a kormányprogramban, így a kormány nem kezdeményez erről szóló törvényt vagy nem hoz erről rendeletet. Antal Árpád szerint a kétfordulós polgármester választás csak az USR-PLUS-nak és az AUR-nak érdeke, mivel nekik kevés polgármesterük van és a jelenlegi egyfordulós választási rendszer általában a tisztségben lévő, ismert polgármestereknek kedvez. Antal Árpád szerint az USR-PLUS-nak joga van és megteheti, hogy ebben a kérdésben összefog az AUR-al ha velük akar „defilálni” és vállalja ennek a politikai következményeit

A kétfordulós polgármester választás lényege, hogy a második fordulóban koalíciókat lehet kötni ám az egyfordulós választás sokkal vegytisztább az emberek akarata szempontjából, magyarázta Antal Árpád, aki szerint az első fordulóban a választók világosan és átláthatóan kiválasztják jelöltjüket míg a második fordulóban már megjelennek a pártpolitikai érdekek és koalíciók köttetnek. „A kétfordulós választási rendszer miatt interetnikus környezetben csökkenne az RMDSZ-es polgármester jelöltek esélye és kevesebb polgármesterünk lenne és nekünk erdélyi magyaroknak ez nem érdekünk. A politikában nem szabad elbújni, nem kérhetik, hogy olyasmit támogassunk, ami nem érdekünk”, szögezte le Antal Árpád.