Három dolgot lehet biztosan tudni: az elmúlt harminc évben most volt a legalacsonyabb a parlamenti választáson való részvétel, hogy egyetlen politikai párt sem tud egyedül kormányozni, tehát koalíciót kell alakítani és azt, hogy az RMDSZ bejutott a parlamentbe”, összegezte vasárnap este Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere rámutatott, hogy az exit poll adatok alapján még nem lehet tudni, melyik párt nyerte a választásokat mivel a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az USL-Plus eredményeit a külföldön leadott szavazatok módosíthatják. Másrészt még nem lehet tudni, hogy a kisebb pártok mint a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR), a Pro Románia és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) elérik-e az ötszázalékos bejutási küszöböt, tehát melyik pártok alakíthatnak kormánykoalíciót.

Antal Árpád: lesz négy év, hogy rendet tegyünk a szervezetben

Sepsiszentgyörgy polgármestere, az RMDSZ megyeszékhelyi elnöke megköszönte mindenkinek, aki szavazott és leszögezte: a 37 százalékos részvétel nem reális számításon alapszik, az valójában közel 45 százalékot jelent, hiszen Romániában a választói névjegyzék köszönő viszonyban sincs a valósággal. Antal Árpád rámutatott: Sepsiszentgyörgy esetében is több szavazati joggal rendelkező személy szerepel a választói névjegyzékben, mint ahányan valójában laknak a városban. Hozzátette: ez még mindig azt jelenti, hogy van 55 százaléknyi szavazópolgár, aki úgy döntött, hogy nem vesz részt a választásokon.

Antal Árpád bejelentette: a következőkben széles körű konzultációt indítanak Háromszéken, települési és megyei szinten, hogy feltérképezzék a problémákat. „Lesz négy évünk, hogy rendet tegyünk a szervezetben, megerősítsük a szöveteket, hogy négy év múlva a választások előtt ne kelljen szorongani”- mondta a sepsiszentgyörgyi elöljáró. „Üljünk le, beszéljük meg a dolgainkat, áldozzunk időt és energiát erre, fogalmazta meg felhívását Antal Árpád a háromszéki emberek, az értelmiség és a véleményformálók felé.