Ettől a hónaptól megemelkedtek a víz és csatornázás díjszabásai a sepsiszentgyörgyi Közüzemekhez tartozó háromszéki városokban és falvakban. Kozsokár Attila a Közüzemek igazgatója szerint muszáj volt meglépni az áremelést mert az elmúlt időszakban nőttek az energiaárak és drágult a szennyvíz kezelésének költsége.

Hozzátette: a Közüzemek maga is fizet a háromszékiek által elfogyasztott évi 9 millió köbméternyi vízért. Ennek költsége évente több 540 ezer lej, amelyre még rájön a vezetékeken történő szállítási díj és egyéb költségek.

Kozsokár Attila
Kozsokár Attila a Közművek megbízott igazgatója | Fotó: Kovács Zsolt

Áprilistól az ivóvíz ára 11 százalékkal, a csatornázás díjszabása 10 százalékkal emelkedett az Aquacov közösségi egyesület és az érintett települések önkormányzatainak döntése értelmében. Kozsokár Attila szerint ettől a hónaptól 4,33 lejbe kerül egy köbméter ivóvíz, ehhez hozzáadódik az áfa értéke, míg 3,04 lejbe kerül a csatornázás díjszabása és hozzájön még az áfa értéke. Háromszéken a legutóbbi áremelés 2019-ben történt.

A Közüzemek Rt. 18 háromszéki közigazgatási egységben, hozzávetőleg 100.000 személynek biztosítja a vezetékes vizet és csatornázási szolgáltatást. A sepsiszentgyörgyiek, kézdivásárhelyiek, kovásznaiak, bodzafordulóiak, illetve több község – Árkos, Bodok, Barátos, Gidófalva, Gelence, Uzon, Illyefalva, Köröspatak, Páké, Telek, Szentkatolna, Szentlélek, Szitabodza és Zágonbárkány – lakói kell többet fizessenek a Közüzemek szolgáltatásaiért.