Életbe lépett az idei tanév szerkezetének megváltoztatásáról szóló miniszteri rendelet ám nem eléggé átgondolt, akadályokba ütközik a nyolcadikosok képességvizsgájának megszervezése, hívta fel a figyelmet Kiss Imre. A Kovászna megyei tanfelügyelő szerdai sajtótájékoztatón ismertette az egy nappal korábban életbe lépett miniszteri rendelet tartalmát és rámutatott, hogy esetenként gyakorlati akadályokba ütközhet a megvalósítása.

Mint ismert a diákoknak a végzős osztályok – nyolcadikosok és tizenkettedikesek valamint szakiskolák utolsó éves tanulóinak – kivételével április 2tól május 4-ig egy hónapos vakáció következik, ám ennek eredményeként számukra egy héttel meghosszabbodik az iskolai év. Gond az, hogy a többi évfolyam utolsó tanítási hete rácsúszik a nyolcadikosok képességvizsgájának idejére, hívta fel a figyelmet Kiss Imre.

A háromszéki tanfelügyelő szerint az utolsó iskolai hét általában nagyon zsúfolt, a pedagógusoknak sok a bürokratikus feladatuk a lezárásokkal, a bukásra álló diákoknak adott utolsó esélyes feleltetésekkel, ezzel viszont nem tudnak majd foglalkozni hiszen fel kell ügyeljék a képességvizsgákat majd kijavítsák a dolgozatokat. A másik probléma az infrastruktúrával van, hiszen kötelező kiüríteni azokat az iskolaépületeket ahol a képességvizsga és a dolgozatok javítása zajlik, így ott nem működhet semmilyen más tevékenység.

Kiss Imre
Kiss Imre főtanfelügyelő | Fotó: Vargyasi Levente

Kiss Imre szerint az utolsó héten online se lehet a többi évfolyam tanításával foglalkozni, hiszen a képességvizsga miatt nem lesz aki megtartsa ezeket az órákat. A tanfelügyelő szerint mindezek miatt át kell még gondolni a tanév szerkezetét, ezért nem tartja kizártnak, hogy a későbbiekben mégiscsak megváltozik a nyolcadikosok képességvizsgáinak ideje.

Így módosult a tanévszerkezet

Kiss Imre elmondta, hogy az óvodások számára április 2 és május 4-e között vakáció következik ám a közegészségügyi hatóság engedélyével ez idő alatt is biztosíthatják a gyerekfelügyeletet, ahogyan az szokott történni a vakációk idején. Minden óvoda a szülők igényeit összesítve saját programot készít a vakációs gyerekfelügyeletről mondta a főtanfelügyelő, aki szerint korábban erre városon volt igény ám most azt tapasztalják, hogy a vidéken élő szülők is sokan igénylik a vakációs gyerekfelügyeletet.

Az elemi iskolásoknak, illetve az V.-VII.es és IX.-XI.-es diákoknak ugyancsak egy hónapos vakáció kezdődik viszont ez idő alatt bejárhatnak iskolába azok, akik kérték az online oktatás miatt kimaradt tananyag pótlását. Ez heti 5 órában, havi 20 órában zajlik és minden iskola az igénylések függvényében szervezi meg a felzárkóztató programot. A fizikai jelenléttel zajló pótló órákat csak azokban az iskolákban lehet megszervezni, ahol a településük fertőzöttségi mutatója 6 ezrelék alatt van. Kiss Imre szerint Háromszéken márciusra 1400 diák iratkozott fel a kimaradt tananyag pótlását célzó órákra, számuk viszont áprilisban változhat mert minden hónapban új igénylést lehet leadni.