Egy nemrégiben életbe lépett törvénymódosítás értelmében a fogyatékkal élőknek és segítőiknek már nem csak közszállítási eszközökkel (autóbusszal vagy vonattal) való utazást térítik meg, hanem újdonságként a személyautóval való utazás költségeit is, számolt be Vass Mária. A Kovászna megyei Gyermekvédelmi és Szociális ellátási Igazgatóság vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy törvény szerint az autóval való utazás költségeinek megtérítése nem a gépkocsi átlagfogyasztása alapján történik, hanem referenciaként veszik a Román Vasúttársaság (CFR) II osztályú jegyeinek árát az adott szakaszon, akkor is ha az adott útvonal nem szerepel a vasúti infrastruktúrában. Ez valójában részleges költségtérítést jelent. Számítások szerint egy 1000 kilométeres autós utazást átlag 133 lejben, 500 kilométeres autós utazást átlag 86 lejben térítenek meg.

Vass Mária szerint a fogyatékkal élő személy, a gondozója, kísérője, családja vagy szociális szolgáltató tulajdonában lévő autóval való utazáshoz kérheti a költségtérítést. A súlyos fogyatékossággal élőknek évente 24 utazás költségeit térítik meg, de évente nem több mint 1500 lej értékben. Az előrehaladott fogyatékossággal élők évente 12 utazás térítését igényelhetik de összegszerűen nem többet mint 750 lejt.

Vass Mária
Vass Mária a Kovászna megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője | Fotó: Kovács Zsolt

Az igazgató szerint a fogyatékkal élők és kísérőik továbbra igényelhetnek utazási jegyeket, amikkel ingyen utazhatnak helységek közt közszállítási járművekkel, ám dönteniük kell mivel ha utazási jegyet igényelnek abban az évben már nem kérhetik az autós szállítás megtérítését vagy fordítva. A személygépkocsival való utazás költségeinek elszámolása a szükséges igazoló iratok Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Igazgatósághoz való benyújtását követő 60 napon belül történik, mondta Vass Mária. Bővebb információ EZEN az oldalon.

Kovászna megyében 6500 fogyatékkal élőt tartanak számon hivatalosan, közülük 5500 személy súlyos és középsúlyos besorolású betegségben szenved. Vass Mária szerint évről évre növekszik a fogyatékkal élők száma, aminek az lehet a magyarázata, hogy egyre többen szeretnének élni a törvényes lehetőségekkel, kedvezményekkel ezért hivatalosan is kérik a besorolásukat a betegségük alapján. Az igazgató szerint van olyan személy akinek tíz éve megvan a betegsége, de csak mostanság kérte a fogyatékkal élőként való besorolást. Tapasztalatok szerint általában a gyerekek esetében nem kérik a szülők a fogyatékkal élőként való besorolást.