Több intézményt és azok ingatlanvagyonát igényli a háromszéki önkormányzat az államtól. „A decentralizálás hívei vagyunk, mert jobb gazdái tudunk lenni ezeknek az intézményeknek és ingatlanoknak, mint a távoli Bukarest”, mondta Tamás Sándor tanácselnök a csütörtöki „megyeinfón”.

Kovászna megye tanácsa határozatot fogadott el arról, hogy az Ifjúsági és Sportminisztérium alá tartozó intézmények és ingatlanok kerüljenek a megyei, illetve egyes helyi önkormányzatok tulajdonába. E szerint a megyei ifjúsági és sportigazgatóság teljes vagyonegyüttesét igényli a megyei önkormányzat, beleértve a besenyői ifjúsági tábort is. Kérik, hogy a sportklubokat és azok ingatlanjait kapják meg a városi önkormányzatok.

 

Tamás Sándor emlékeztetett, hogy tíz évvel ezelőtt már átvettek négy tábort, amelyek közül a zabolai Csipkést működteti az önkormányzat alárendeltségébe tartozó sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola, a kommandói tábort teljesen újjáépítették, illetve a másik két tábort megkapta Nagybacon és Szitabodza község.

Saját székhelyének tulajdonjogát is kéri a megyei tanács

Kovászna megyében az az áldatlan helyzet alakult ki, hogy a megyei önkormányzat székháza az állam tulajdonában és a prefektúra ügykezelésében van, ilyen nincs egyetlen más megyében sem, mutatott rá Tamás Sándor. Hozzátette: a megyei tanács megtűrt intézmény a saját székhelyén, ezért ha tatarozni akarnak, először a kormányhivataltól, majd Bukarestből kell engedélyt kérjenek, mégis jobban néz ki az épület, mint az állam többi sepsiszentgyörgyi ingatlanja.

Kovászna megye tanácsánál 103 alkalmazott dolgozik, ők irányítják a 13 alárendelt intézményt, amelyeknek összesen 1960 alkalmazottja van, mutatott rá Tamás Sándor, aki szerint kérésük, hogy kerüljön saját tulajdonba a székházuk, illetve az államtól igényelt többi ingatlan megfelel a kormányprogramnak és leegyeztették a megyei tanácselnökök országos szövetségében is, hiszen minden megyében igényelnek különböző ingatlanokat az államtól.

Háromszéki önkormányzat
A háromszéki önkormányzat székháza | Fotó: Kocsis B János
A megyei önkormányzaté az épület és az államé a mosdó

Tamás Sándor szerint egy másik érdekes tulajdonjogi helyzetet is rendezni szeretnének. A sepsiszentgyörgyi Gábor Áron utcában ugyanis egy ingatlan felső emelete a megyei önkormányzat tulajdonában van, kivéve a két illemhelyiséget, amelyeknek az állam a tulajdonosa. Az ingatlan bejárata és a földszintje szintén az állam tulajdona, és az épület elhanyagolt állapotban van.

Ott működik a megyei fogyasztóvédelmi hivatal és a metrológia, illetve az önkormányzati tulajdonú részben a művelődési és műemlékvédelmi hivatal. Tamás Sándor szerint a teljes ingatlan tulajdonjogát szeretnék megszerezni és felújítani az elhanyagolt állapotú épületet, természetesen az állami hivatalok a jelenlegi székhelyükön működnének tovább.

Nem csak kérnek, adnának is az államnak

Tamás Sándor elmondta: a háromszéki önkormányzat két határozatot fogadott el, amelyek által ingatlanokat adnának át az államnak. Egyrészt Sepsiszentgyörgy és Uzon közti útszakaszon 842 méternyi megyei utat adnak át a közlekedési minisztériumnak. Ennek oka, hogy Sepsiszentgyörgy készülő terelőútja keresztezi ezt a megyei utat és egy körforgalmat kell kiépíteni az államnak átadott szakaszon.

Egy másik, csütörtökön elfogadott tanácsi határozatban az Országos Befektetési Társaságnak (CNI) adják át a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház területének egy részét. Tamás Sándor szerint gyakorlatilag az új tüdőkórház építéséhez szükséges terület kerül az állam ügykezelésébe, hogy azon megvalósíthassa a tervezett beruházást.