Beérni látszanak a megelőzési és felvilágosító programok, hiszen évről évre kevesebb kisbabát „felejtenek” a kórházban a háromszéki szülők. Vass Mária a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője a háromszéki önkormányzat csütörtöki ülésén mutatta be a gyerekelhagyásra vonatkozó éves jelentését.

Míg 2005-ben még 122 csecsemőt hagytak el a háromszéki kórházakban, 2019-ben 23-at, tavaly pedig 18-at és közülük négyet kisbabát meggyőzéssel sikerült a családba visszahelyezni. További 13 újszülött hivatásos nevelőkhöz került, egy kisbabát pedig a fogyatékkal élők bentlakásos intézményében helyeztek el, számolt be Vass Mária.

Vass Mária
Vass Mária a Kovászna megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője | Fotó: Kovács Zsolt

A gyermekelhagyás elsősorban a vidéki településekre jellemző, a legtöbb ilyen eset Előpatak, Zabola, Zágon és Nagyborosnyó községből volt, ezeken a településeken jellemzően nagyszámú a hátrányos helyzetű roma közösség.

A Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság a SERA Alapítvánnyal közös programokat bonyolít le, amelyek a megelőzésre és felvilágosításra összpontosítanak és fogamzásgátlókat osztanak, ezek eredményei pedig kézzelfoghatóak. Azt tapasztalják viszont, hogy a helyi önkormányzatok szociális irodái és a családorvosok támogatása nélkül ez a tevékenység nem tud hatékony lenni – ismertette az igazgatónő.

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök a “megyeinfón” | Fotó: Kovács Zsolt

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök a csütörtöki „megyeinfón” rámutatott: a Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság és a SERA Alapítvány három családi házat épít árvák és szociálisan hátrányos családokból származó gyerekek számára. Felidézte, hogy a három ház megépítése a „baróti cirkusz” miatt egy évet csúszott ám végül sikerült megtalálni a befogadó településeket így várhatóan idén ősszel átadják ezeket a Kézdivásárhelyen és Bodzafordulón épülő házakat. Mint arról beszámoltunk a három családi típusú házat eredetileg Baróton szerették volna megépíteni de a helyi közösség egy részének indulatos, elutasító magatartása miatt kénytelenek voltak más helyszínt keresni.