A koronavírus járvány és a szigorított határátlépési feltételek miatt tavaly a korábbinál 60 százalékkal kevesebben igényeltek útlevelet Háromszéken, derült ki a prefektúra alárendeltségébe tartozó Útlevélosztály adataiból. Ugyanakkor a korábbinál kevesebb gépjárművet írattak forgalomba Kovászna megyében, de csökkent a hajtási jogosítványt szerzők száma is.

Rendkívül gyéren szerveznek hajtási vizsgát!

Tavaly a korábbinál kevesebb háromszéki szerzett hajtási jogosítványt, derült ki a Gépjármű nyilvántartási és Jogosítvány kibocsátó Közszolgálat (DRPCIV) adataiból. Ez szerint Kovászna megyében összesen 8542 hajtási jogosítványt állítottak ki tavaly, szemben az egy évvel korábbi periódussal, amikor 12.434 vezetői jogosítványt bocsátottak ki. Ugyanakkor 259 háromszéki személy külföldön megszervezett hajtási jogosítványát cserélték ki romániai dokumentumra, ez 44-el kevesebb mint az egy évvel korábbi időszakban.

Sofőr vizsga | Fotó: B1.ro

A háromszéki tanulóvezetők azonban panaszkodnak, hogy rendkívül hosszú időben telik míg a vezetői iskola befejezése után vizsgázhatnak. Háromszéken aki januárban befejezte a tanulást és sikerült az elméleti vizsgája, már csak júniusra vagy júliusra kapott időpontot, hogy letegye a gyakorlati vizsgát is! Bár elméletben egy évig van lehetőségük vizsgázni, a gyakorlatban ez a lehetőség nem biztosított, hiszen ha több hónapot kell várakozniuk a gyakorlati vizsgára és ha nem sikerült elsőre a forgalmi vizsgájuk, akkor esélytelen, hogy egy újabb időpontot szerezzenek a hátralévő időszakban.

Csökkent a gépjármű adás-vétel

Háromszéken tavaly 3845 járművel kevesebb járművet írattak forgalomba vagy töröltek a nyilvántartásból mint egy évvel korábban, számolt be a Kovászna megyei Gépjármű-nyilvántartó Közszolgálat. A gépjármű adás-vétel csökkenése is a koronavírus járványhelyzettel magyarázható.

A gépjármű nyilvántartó közszolgálat szerint tavaly 22.858 jármű bejegyzési vagy törtélési kérést iktattak szemben a tavalyelőtti 26.703 igényléssel. Az elmúlt esztendőben 2246 járművet töröltek a nyilvántartásból, ami 596-al kevesebb mint 2019-ben volt, miközben 6154 új vagy használt jármű forgalomba íratását kérték, ami 1152-vel kevesebb mint egy évvel korábban.

A járvány visszavetette az utazási lehetőségeket

Ez szerint az elmúlt esztendőben összesen 4.283 utazási dokumentumra volt kérés, ezen belül 741 esetben igényeltek ideiglenes útlevelet és 3542 esetben elektronikus utazási dokumentumot. A jelentés szerint a háromszékiek nem minden esetben a lakóhelyüknek megfelelő Útlevél osztályhoz fordultak, hiszen a sepsiszentgyörgyi székhelyű intézménynél 3.007 útlevél kérést iktattak, más megyékben 115 háromszéki igényelt útlevelet míg 547 Kovászna megyei személy Románia valamely külföldi konzulátusánál kérte az utazási okmány kiállítását. Tavaly a járványhelyzet jelentősen visszavetette a külföldi utazási lehetőségeket, ezt is mutatja, hogy a pandémiát megelőző esztendőben, 2019-ben összesen 11.006 útlevél igénylést iktattak Háromszéken.

A Kovászna megyei prefektúra alárendeltségébe tartozó Útlevél osztály nem csak a dokumentumok kibocsátásával foglalkozott, hanem érvényben lévő úti okmányok visszavonásával is. Tájékoztatásuk szerint az elmúlt esztendőben összesen 174 háromszékinek vonták meg a szabad utazáshoz való jogát mivel vagy jogerősen elítélték az érintetteket vagy biztonsági óvintézkedésként vonták meg a szabad utazáshoz való jogukat, illetve körözés alá helyezték az érintetteket.