Sepsiszentgyörgyön rendszeres a panasz a gépjármű bejegyzési hivatal munkájára. A Kovászna megyei prefektushoz több beadvánnyal is fordultak a háromszékiek, hogy rendezzék a folyamatosan akadozó gépjármű-bejegyzést. A hivatalnál pénteken is kitört a botrány, hiszen egyetlen hivatalnok dolgozott, aki egy szemtanú beszámolója szerint, húsz percenként szünetre ment cigarettázni, majd a 13 órás zárás előtt kijelentette, befejezi a munkát, mert elfáradt. Akkor még több tucatnyian várakoztak az irodában, őket már nem szolgálták ki, részletezte a Sláger Rádiónak a felháborodott ügyfél.

Sebastian Cucu prefektus megkeresésünkre elmondta, a napokban a megszokottnál is nehézkesebben haladt az ügyintézés, ugyanis a hivatal egyik munkatársa betegszabadságon van, így csak egy alkalmazott látja el az ügyfélszolgálatot. Hozzátette, négy új állást hagyott jóvá a belügyminisztérium, ebből kettőt már betöltöttek, ám azok a munkatársak képzéseken kell részt vegyenek, mielőtt dolgozni kezdenek.

Sorba állnak az ügyfelek a gépjármű bejegyzési hivatalnál | Fotó: Kovács Zsolt

A másik két állást is meghirdették és ha sikerül betölteni, felgyorsul az ügyintézés, bizakodik a prefektus. Ugyanakkor megoldásra vár, hogy a gépkocsi beíratást vállaló cégek minden online lefoglalható időpontra lecsapnak, így a magánszemélyeknek esélyük sincs időpontot szerezni.

Háromszéken rendkívül hosszú ideig, akár három hónapig is eltart forgalomba íratni egy autót. Sebastian Cucu prefektus szerint tavaly több mint 36 ezer iratcsomót dolgoztak fel, ezek között volt gépkocsi bejegyzés, ideiglenes rendszám kiállítása, és forgalomból való kiíratás. Az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest harmadával növekedett a dossziék száma.

Hasonló gondokkal küzdenek az útlevélosztályon is, hiszen ott sincs elegendő személyzet, és a kérések száma 45 százalékkal növekedett, így az elmúlt évben 9.895 úti okmány kibocsátását kérték, a kérelmezők közül közel kétezer más megyéből érkezett.