Három éve csapott le a DNA Antal Árpádra. Azóta semmit nem léptek az ügyben, se nem emeltek vádat se nem szüntették meg az eljárást a sepsiszentgyörgyi polgármester ellen.

Mint ismert, három évvel ezelőtt tartott házkutatást a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Antal Árpád polgármester otthonában, irodájában, a városházán, és munkatársai lakásán, majd álarcos csendőrök kíséretében elsötétített kisbuszban Bukarestbe szállították kihallgatásra.

Másfél év után a nyomozóhatóság minden korlátozó intézkedést, a hatósági felügyeletet is megszüntette, majd semmit nem lépett az ügyben: az eljárást nem szüntették meg és vádat sem emeltek. Antal Árpád a Sláger Rádió érdeklődésére így nyilatkozott: „ezzel az üggyel kapcsolatban kérdésekre nem tudok válaszolni, mert nekem is csak kérdéseim vannak”.

Antal Árpádot csendőrök kísérik a DNA-hoz | Fotó: MTI

Antal Árpád felidézte, hogy néhány hónappal az önkormányzati választások előtt gyakorlatilag felforgatták az egész várost. „Akkor nagyon sürgős volt, és végül három év alatt semmit nem léptek ebben az ügyben”. Hozzátette, két hónapra eltiltották hivatala gyakorlásától, egy évig megtiltották, hogy elhagyja az országot, és másfél évig volt érvényben a hatósági felügyelet, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy több mint száz alkalommal kellett a rendőrségen jelentkeznie. Azután szép lassan megszűntek a korlátozások.

Antal Árpád úgy érzi, higgadtan, emelt fővel tudott reagálni a történtekre, nem volt rá olyan hatással, hogy a nemzetpolitikai nézeteit megváltoztatta volna. „Egy élettapasztalat, amiből tanulni lehet. Én úgy érzem erősebb lettem, megtapasztaltam, kire számíthatok az ilyen helyzetekben, és ki örül annak, ha az ember bajban van”– mondta a polgármester.

Mint ismeretes a DNA három évvel ezelőtt azt közölte, azzal gyanúsítják Antal Árpád polgármestert, hogy az eredeti rendeltetéstől eltérően használta az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD) felvett hitelt. Az EBRD viszont úgy nyilatkozott, hogy minden finanszírozott beruházást figyelemmel követnek, és a sepsiszentgyörgyi hitel ügyében nem merült fel, hogy nem rendeltetésszerűen használták.