Fel kell ébrednie a hazai államigazgatásnak és fel kell gyorsítania a közbeszerzési eljárásokat, illetve gyorsan döntést hozni a pereskedések ügyében, hogy Románia valóban le tudja hívni a rendelkezésére álló 85 milliárd euró Európai Uniós pénzkeretet, fogalmazta meg Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármester arra figyelmeztet, hogy ha mindez nem történik meg, „ez a vonat is elmegy!”

Az Európa Parlament szerdán elfogadta a Next Generation-nak nevezett helyreállítási alapot, amelyből Románia számára több mint 30 milliárd euró áll rendelkezésre olyan projektekre, amelyeket 2020 február után indítottak el és 2026 augusztus 31-ig meg is valósítanak, ismertette Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint az ebből a programból megvalósított beruházások 37 százalékát zöld projektekre, 20 százalékot pedig digitalizálásra kell fordítani.

Külön bíróságok kellenek a közbeszerzések elbírálásához!

Antal Árpád felhívta a figyelmet, hogy ha nem változnak meg a közbeszerzési eljárások Románia nem tudja felhasználni a rendelkezésére álló EU-s forrásokat. Javaslata szerint a táblabíróságok keretén belül létre kell hozni olyan osztályokat, amelyeken a bírók kizárólag a közbeszerzések elbírálásával és a liciten résztvevő cégek által indított perek ügyével foglalkoznak. Fontos, hogy ezeket az ügyeket 30 – 90 napon belül elbírálják, hogy haladni tudjanak a közberuházásokkal.

Antal Árpád

Jelenleg az a tapasztalat, hogy akár másfél évig is eltarthat a közbeszerzési eljárás majd ezután következik egy hosszú pereskedés mivel a licitet elveszítő cégek rendszerint megtámadják a döntést. Mindez miatt nagyon hosszú ideig húzódnak a procedúrák, magyarázta Antal Árpád, aki szerint a helyreállítási alapból Románia rendelkezésére álló több mint 30 milliárd euróból csak úgy lehet 2026 augusztusáig megvalósítani a beruházásokat, ha felgyorsítják a közbeszerzést és lerövidítik a pereskedések idejét, különben vissza kell majd fizetni az összeget az uniónak!

Most van esély megszüntetni a régiók közti különbségeket!

Romániában 2007-ben hozták létre a fejlesztési régiókat és negyed évszázad alatt sok milliárd eurós uniós pénzt költöttek el, ám nem csökkent hanem tovább nőtt a gazdag és a szegény régiók és megyék közti különbségek, hívta fel a figyelmet Antal Árpád.

Emlékeztetett, hogy a jelenlegi uniós költségvetési ciklusban összesen 85 milliárd euró áll Románia rendelkezésére ám ha nem figyelnek arra, hogy az ország szegényebb régiói és a régiókon belül a szegényebb megyék kapjanak több pénzforrást, akkor olyan szinten fog szétfejlődni az ország, hogy belátható időn belül nem lehet azt helyrehozni.

Sepsiszentgyörgy polgármestere azt szorgalmazta a Municípiumok Szövetsége és az Európai Uniós alapok Minisztériuma közti egyeztetésen, hogy a fejlődésben lemaradt megyék kapjanak külön pénzforrást munkahelyteremtésre, illetve a szociális és területi kohézió erősítésére. Ha ez nem történik meg Romániában tovább erősödnek a nagy urbánus központok és elnéptelenednek a kisvárosok és falvak, véli Antal Árpád.