Kis létszámú de harsány tüntetésen követelték fizetéseik emelését a háromszéki egészségügyi dolgozók. A Sanitas egészségügyi szakszervezet mintegy 80 tagja vonult kedden délben zászlókkal, sípokkal és dobokkal a Kovászna megyei prefektúra székháza elé, ahol az ellen tiltakoztak, hogy a kormány a tavalyi szinten „befagyasztotta” a közalkalmazottak fizetéseit.

A prefektúra előtt tüntettek a háromszéki egészségügyi alkalmazottak
A prefektúra előtt tüntettek a háromszéki egészségügyi alkalmazottak | Fotók: Erdély András

Szégyen, szégyen!”, kiabálták a háromszéki egészségügyi alkalmazottak és a szociális ellátó rendszerben dolgozók, akiknek elégedetlenségét az is fokozta, hogy kiderült: a prefektúra alkalmazottai megkapták a koronavírus járvány miatt járó 30 százalékos bérkiegészítést.

Vasile Neagovici a Sanitas szakszervezet Kovászna megyei elnöke hangosbemondón olvasta fel az egészségügyben és szociális ellátó rendszerben dolgozók követelés listáját. „Nem érdekelnek a költségvetés problémái! Oda jutottunk, hogy a törvény betartásáért könyörgünk”, mondta a szakszervezeti bizalmi.

Vasile Neagovici
Vasile Neagovici a Sanitas szakszervezet háromszéki elnöke

Rámutatott: a négy évvel ezelőtt életbe lépett egységes bértörvény értelmében, az ápolók és az egészségügyi intézmények irodai személyzete idén januártól megillette volna a fizetésemelés, amely a 2017-es és 2022-es bér közötti különbség negyedének fele meg. Sérelmezik, hogy az orvosok ügyeleteit és a munkaszüneti napokon ledolgozott túlóráit nem a jelenlegi hanem a 2018 januári bérük alapján számítják ki. Harmadrészt követelik, hogy a szociális ellátó rendszerben dolgozók a tavaly elfogadott törvény értelmében kapják meg azt a kockázati pótlékot, ami az egészségügyben jár – sorolta Vasile Neagovici.

utcai tüntetés
Síppal és dobbal tüntettek a háromszéki egészségügyi alkalmazottak

A Sanitas egészségügyi szakszervezet további tiltakozó akciókat helyezett kilátásba, ha a kormány nem rendezi követeléseiket.