A Sanitas egészségügyi szakszervezet háromszéki tagjai kedden a prefektúra sepsiszentgyörgyi épülete előtt tüntetnek a „befagyasztott” fizetéseik miatt. Vasile Neagovici az egészségügyi szakszervezet Kovászna megyei elnöke szerint kedden 12 órától 70-90 egészségügyi alkalmazott és a szociális ellátó rendszer dolgozója vesz részt a kormány döntése elleni tiltakozó akcióban.

Teljességgel elégedetlenek vagyunk a kormány döntésével miszerint január 1-től »befagyasztották« a fizetéseket, többek között abban a két ágazatban – egészségügyben és szociális ellátó rendszerben – ahol az elmúlt 11 hónapban a koronavírus járvány miatt nap mint nap nagy erőfeszítéseket téve dolgoznak. Ez a döntés sértő az egészségügyben dolgozókra nézve”, fejtette ki Vasile Neagovici.

Sztrájk az egészségügyben | Fotó: secundatv.ro

A háromszéki szakszervezeti bizalmi szerint elégedetlenek az egészségügyben és szociális ellátó rendszerben dolgozók, hiszen törvény értelmében idéntől emelkedni kellett volna a fizetéseiknek, főként az olyan alacsony keresetű kategóriáknak mint az egészségügyi kisegítő és irodai személyzet, illetve veszélyességi pótlékot kellett volna kapjanak a szociális ellátó rendszerben dolgozók. Vasile Neagovici abban bízik, hogy az utcai tüntetéssel érzékenyíteni tudják a kormányt és visszatér a közalkalmazotti fizetések befagyasztására vonatkozó rendeletére.