A családorvosokat és magán szakrendelőket érintő jelentős forrásmegvonásra készül az Egészségbiztosító Pénztár, ami az adómódosításokkal együtt azt eredményezné, hogy csaknem 50 százalékkal csökken a háziorvosok és magán rendelők bevétele. A maradék összegből nem lehet fenntartani a háziorvosi praxisokat és magán rendelőket, ami az alapellátás működését veszélyezteti és a betegek látnák kárát.

A családorvosok szervezetei egyelőre szóban és beadványokban tiltakoznak az Egészségbiztosító Pénztár február 1-től kilátásba helyezett forrásmegvonása ellen, de készek kirobbantani az országos sztrájkot, ha a kormány nem mond le a tervezett költségvetés csökkentésről. Lucia Șeres a Kovászna megyei családorvosok egyesületének elnöke szerint a 90 háromszéki háziorvosból már 60-an aláírták a készülő sztrájkhoz való csatlakozásukat. A háromszéki családorvosok egyesülete felszólítja a magán szakorvosi rendelőket működtető orvosokat és a betegeket is, hogy támogassák tiltakozásukat.

Seres Lucia
Seres Lucia a háromszéki háziorvosok egyesületének elnöke | Fotó: Hirmondo.ro

Lucia Șeres rámutatott, hogy az Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) honlapján közzétett tervezet szerint február 1-től a háziorvosok számára a betegellátásért fizetendő díjak mintegy 30 százalékkal csökkennek. Hozzátette: az idén életbe lépett adóváltozások miatt, továbbá az infláció és a közüzemi számlák emelkedése miatt a bevételeik összességében közel 50 százalékkal csökkennének.

Súlyos válság szélén áll az alap egészségügyi ellátás, aminek következményei lesznek az amúgy is orvoshiánnyal küzdő családorvosi rendszerre nézve és végső soron a betegek lesznek a kárvallottjai. Kovászna megyében például a 90 háziorvos fele hatvan év fölötti, közülük 37-en betöltötték a nyugdíjkorhatárt és van olyan családorvos is, aki 80 évesen még praktizál. Tovább fokozza majd a háziorvos hiányt, ha a jövő orvosai azt látják, hogy az alapellátásban csökken a bevétel és nehéz a megélhetés.