Háromszéken tavaly jelentősen csökkent a házasságkötések és a születések száma, mindez a koronavírus járvánnyal és a korlátozó intézkedésekkel (is) magyarázható. A sepsiszentgyörgyi anyakönyvi hivatalban tavaly 1026 újszülöttet vettek nyilvántartásba, ami 700-al kevesebb mint egy évvel korábban.

Ezzel szemben Kézdivásárhelyen megugrott a születések száma: tavaly 625 újszülöttet vettek nyilvántartásba, miközben 2019-ben 409 újszülöttet jegyeztek. Ennek magyarázata, hogy tavaly a sepsiszentgyörgyi kórház szülészet-nőgyógyászat osztálya sokáig zárva volt koronavírus fertőzés miatt, illetve a megyei kórház koronavírus háttérkórházként működött, ezért a háromszéki várandós anyák a kézdivásárhelyi kórházban szültek.

Sepsiszentgyörgyi városháza és főtér
Sepsiszentgyörgyi városháza és főtér | Fotó: Kovács Zsolt

Az anyakönyvi adatok szerint Sepsiszentgyörgyön tavaly felére csökkent a házasságkötések száma is: 241 pár házasodott össze, miközben egy évvel azelőtt 486 házasságkötés történt. Ennek magyarázata, hogy tavaly tilos volt nagy összejöveteleket tartani ezért sok párt elhalasztotta esküvőjét.

Tavaly Sepsiszentgyörgyön csökkent, Kézdivásárhelyen nőtt az elhalálozások száma. A háromszéki megyeszékelyen az elmúlt esztendőben 1113 elhalálozás történt, ami 811-el kevesebb mint egy évvel azelőtt. Kézdivásárhelyen 335 elhalálozás történt, ami 83-al több mint 2019-ben volt. Kovásznán az elmúlt esztendőben 91 újszülöttet és 139 elhalálozást jegyeztek. Baróton pedig 92 újszülöttet vettek nyilvántartásba és 103 elhalálozás történt. Az anyakönyvi hivatalok szerint Kovásznán és Baróton is megugrott tavaly az elhalálozások száma.