Románia gazdasági-szociális szempontból egy ketyegő bomba, demográfiai csőd szélén állunk, hívta fel a figyelmet Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere sajtótájékoztatón rámutatott: el kellene mondani végre, hogy milyen az ország valós szociális-demográfiai helyzete. A mindenkori kormányok 30 éve azt kommunikálják a polgároknak, hogy „Románia a legszebb, itt élnek a legokosabb, legszorgalmasabb emberek”, csakhogy ez nem igaz, véli Antal Árpád, aki szerint el kellene kezdeni elmondani az igazságot, hogy demográfiai csőd szélén áll Románia.

Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint ki lehet számolni, hogy melyik lesz az az év amikor gazdaságilag összeroppan az ország, mivel a „dekrét-gyerekekelérik a nyugdíjkorhatárt és hirtelen 400.000 – 500.000 ember megy nyugdíjba, helyettük pedig csupán 150.000 kerül a munkaerő piacra és ők kellene kitermeljék a nyugdíjakat. Még ha figyelembe vesszük, hogy a „dekrét-gyerekek egy része külföldre vándorolt, illetve a nők hamarabb mennek nyugdíjba mint a férfiak, akkor is komoly gazdasági válságot okoz, hogy rövid idő alatt sokan mennek nyugdíjba és kevesen kerülnek be a munkaerő piacra. Emellett gond az is, hogy tízezrek vonulnak nyugdíjba már 45 éves korukban, tette hozzá.

“Dekrét-gyerekeknek” azt a népes generációt tekintik, akik a Ceauşescu által 1966-ban bevezetett abortuszt tiltó törvény életbe lépésétől a törvény 1990-es eltörléséig születtek.

Antal Árpád szerint ezt a folyamatot meg kellene fordítani, de senki nem beszél arról, hogy ennek milyen ára lenne. „Hülyítik az embereket, amikor ott állunk a szakadék szélén”, mondta Sepsiszentgyörgy polgármestere, aki szerint gond az, hogy senki nem tervez hosszú távra, a PSD-s Dăncilă kormány két évre, a kormányzás előtt álló Nemzeti Liberális Párt egy évre tervez, holott radikálisan át kellene alakítani az ország közigazgatását és gazdaságát, sok népszerűtlen intézkedést kellene meghozni.

Politikai káoszspirálban az ország!

Antal Árpád szerint valószínű csak jövő év decemberében ér véget a „politikai káoszspirál”, mivel arra ugyan megvolt a közös politikai szándék, hogy megbuktassák a szociáldemokrata kormányt ám arra már nincs közös érdek, hogy új kormány alakuljon. Úgy véli az új kormány bal lábbal indul, mert ha csak saját érdekeit nézi az szembemegy a kormánybuktatás előtt megfogalmazott társadalmi igényekkel.

Antal Árpád szerint a romániai magyar közösség a valóság tükrében kellene megfogalmazza elvárásait, hiszen az volt a magyar közösség elvárása, hogy megbuktassák a PSD kormányt, most viszont a liberálisok ellen is megfogalmazódnak a bírálatok. „Mit tudunk mi csinálni a hat százalékos parlamenti aránnyal? Ha nem szavazzuk meg a liberális kormányt, akkor marad a régi amit megbuktattunk! Olyan változat nincs, hogy Romániában is Orbán Viktor legyen a miniszterelnök perszonálunióval”- mondta sarkítva Antal Árpád.