A háromszéki RMDSZ-nek a következő négy évben 4 parlamenti képviselője és 1 szenátora lesz a bukaresti parlamentben. Ez egy képviselői mandátummal több mint ami eddig volt és gyakorlatilag Kovászna megye mind a négy képviselői mandátumát az RMDSZ szerezte meg, így Miklós Zoltán közgazdász, banki szakember, Könczei Csaba mezőgazdasági szakember, Benedek Zakariás a szórvány képviselője, Gál Károly kereskedelmi szakember kap mandátumot.

Miklós Zoltán
Miklós Zoltán parlamenti képviselő | Fotó: Zsigmond István

„Ilyen eddig még nem volt! Erdővidéki parlamenti képviselő 90 éve nem volt. Most lesz Gál Károly személyében”, tette közzé Facebook oldalán Tamás Sándor az RMDSZ háromszéki szervezetének elnöke, aki azt is közölte: számítások szerint a két szenátori mandátumból egyet sikerült megnyernie az RMDSZ-nek, így a kézdivásárhelyi Fejér László ismét szenátor lesz.

Könczei Csaba parlamenti képviselő
Könczei Csaba parlamenti képviselő

Számítások szerint a második Kovászna megyei szenátori mandátum a töredék szavazatok visszaosztása révén a Románok Egyesüléséért Szövetségének (AUR) jut. A szélsőséges párt Kovászna megyei szenátori listáját Ionuț Neagu kézdivásárhelyi mérnök vezeti, akinek a Facebook-oldalán az szerepel, hogy Londonban él.

Benedek Zakariás
Benedek Zakariás parlamenti képviselő

Úgy tudjuk 3.891 szavazat hiányzott Háromszéken ahhoz, hogy az RMDSZ szenátor jelölt listájának második helyezettje, Benkő Erika mandátumot szerezzen. Az elmúlt négy évben parlamenti képviselőként tevékenykedő Benkő Erika bejelentette a következőkben tovább vezeti a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálatot, és a kialakulóban lévő politikai viszonyok alapján úgy véli, nagyon sok munkájuk lesz.

Fejér László Ödön szenátor jelölt
Fejér László Ödön szenátor

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szerint nagy veszteséget jelent a magyar közösségnek és az RMDSZ-nek, hogy Benkő Erika nem jutott be a szenátusba. „Lehet, hogy Benkő Erika munkája kevésbé volt látható vidéken ám fontos külpolitikai tevékenységet folytatott azért, hogy a nemzetközi fórumokon képviselte a teljes erdélyi magyar közösséget és ismertette mindazokat a jogsértéseket, amelyek a magyar közösséget érték”, mutatott rá Antal Árpád.

Benkő Erika szenátorjelölt
Benkő Erika a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat vezetője

Antal Árpád szerint most, hogy a szélsőséges AUR párt bejutott a bukaresti parlamentbe felértékelődik Benkő Erika munkája amit a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat élén visz tovább ám hiányozni fog azokból a nemzetközi fórumokból, ahol ezeket az ügyeket eddig képviselte.