„Nagy csata van a hátuk mögött. Az egyik legnagyobb ellenfél az vírus helyzet volt, hiszen nehezített terepen szerveztünk a választási kampányt. Másrészt az elmúlt 2 évben 5 választás volt és az emberek elfáradtak. Mi politikusok kicsit a politika szemüvegén keresztül látjuk az életet, de természetes az, hogy az emberek élete nem erről szól”, értékelte hétfő délelőtt a választásokat Tamás Sándor.

Az RMDSZ háromszéki elnöke kifejtette: „egyesek ki akarták ejteni az RMDSZ-t a parlamentből, de az embereknek köszönhetően lehetőséget kaptunk, hogy egyik kezünkkel építkezünk a másikkal pedig védjük a közösségünket”. „Köszönjük mindenekelőtt az embereknek, akik eljöttek kell szavazni. Örvendünk az összefogásnak amely nemcsak a politikai szervezetek között valósult meg, hanem a történnek magyar egyházak, a magyar kormány, a Fidesz-KDNP, a Kárpát-medence magyar érzelmű politikusai és szervezeteink között is”, mondta Tamás Sándor.

Bebizonyosodott, hogy Dan Tanasa nem riogatás volt!

Tamás Sándor hétfő délelőtti sajtótájékoztatón kifejtette: érezték egy ideje, hogy vannak olyan erők, amelyek ki akarták ejteni az RMDSZ-t a parlamentből és nem riogatás volt, amikor a Dan Tanasa nevével fémjelzett Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) újfasiszta párt előretörésére hívták fel a figyelmet.

Tamás Sándor

Szinte biztos, hogy az AUR-nak Háromszéken parlamenti képviselője lesz és maga Dan Tanasa is bejut a parlamentben a Maros megyei listáról, véli Tamás Sándor, aki szerint ez azt jelenti, hogy „nem lesz könnyebb, hanem másként lesz nehezebb az erdélyi magyarok élete és nehéz időszak következne ha a magyar közösségnek nem lenne parlamenti képviselete, ahhoz, hogy megvédje az embereket.

Bukarestből kapott ukáz alapján büntették a háromszéki RMDSZ politikusokat!

Szombaton és vasárnap az RMDSZ tucatnyi tisztségviselőjét idézte be a Kovászna megyei rendőrség amiatt, hogy a Facebook közösségi oldalon megosztottak egy, eredetileg Tamás Sándor által pénteken közzétett, szavazásra buzdító posztot, amit kampánycsend megsértésének minősítettek.

A rendőrök szombat este, Mikulás napján egy kézdiszentléleki óvónő ajtaján kopogtak majd vasárnap sorra idézték be az RMDSZ háromszéki aktivistáit, tisztségviselőit, köztük Miklós Zoltán és Könczei Csaba képviselő jelölteket, Tamás Sándor megyei tanácselnököt, Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármestert, Gyerő József kovásznai polgármestert, tanácstagokat és másokat, mintegy tucatnyi személyt.

Tamás Sándor szerint az érintetteket 4500 és 10.000 lej közti pénzbüntetéssel sújtották, tették mindezt egy olyan törvénycikkelyre hivatkozva, amit az alkotmánybíróság még 2010-ben hatálytalanított. A háromszéki elöljáró leszögezte: nem a helyi és megyei rendőrökkel van gond, hiszen ők korrektül viselkedtek minden érintettel ám ők „Bukarestből kapták az ukázt” egyértelmű, hogy teljesíteniük kellett a feladatot.

Az RMDSZ háromszéki elnöke szerint minden esetben azt kifogásolták, hogy a „magyar összefogásra” buzdítottak, holott a román pártok is a „román összefogásra” buzdítottak. Tamás Sándor sérelmezte, hogy a hatóságok számára az nem volt probléma, hogy Victor Ponta vasárnap a pártja nevét (Pro România) tartalmazó üzeneteket osztott meg a közösségi oldalon, vagy az, hogy Traian Băsescu volt államfő a szavazóhelyiségből kijövet azt nyilatkozta, hogy a PMP-re szavazott.

Egyetlen érintettet se fog anyagi kár érni!

Tamás Sándor hétfőn is megerősítette amit a választások éjszakáján nyilatkozott, hogy megtámadják a rendőrségi büntető jegyzőkönyveket, ezért felkér mindenkit aki idézést kapott, hogy jelezze az RMDSZ-nek. „Perelni fogunk és bármi történik egyetlen érintettnek sem lesz anyagi hátránya”, szögezte le a szövetség háromszéki elnöke. Hozzátette: ha a per során megtörténik az, hogy érvényben maradnak a büntetések, akkor gyűjtést szerveznek és mindenkinek kifizetik a bírságát.

Tamás Sándor szerint ezzel az ügy is jelzi, hogy meg akarnak félemlíteni és kettős mércével mérnek. „Nem riogatni akarjuk az embereket, hanem tisztességesen arra mutatunk rá, hogy a magyar közösség csak saját erejére számíthat”, állapította meg a háromszéki elöljáró, aki szerint minderre egy jó válasz lehet, hogy szembefordulunk velük és megszervezik a magyar közösséget.