„Pontosan tudjuk, hogy Székelyföld létezik és létezni fog, illetve Székelyföldnek volt és lesz autonómiája”, szögezte le Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester válaszul a Marcel Ciolacu miniszterelnök hétvégi, Székelyföldön tett nyilatkozataira.

Megállapíthatjuk, hogy Marcel Ciolacunak nem sikerült növelnie a kormány iránti bizalmat Székelyföldi látogatása után. Butaságokat beszélt, vagy szavait tudatlanság szülte, amikor azt mondta, hogy „Székelyföld nem létezik” és „Székelyföldnek nem volt és nem lesz autonómiája”, mondta Antal Árpád.

Ciolacu hibázott, mert az emberek az eredetit választják nem a másolatot

Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint a miniszterelnök hibázott, amikor választási megfontolásból ezekkel az üzenetekkel érkezett Székelyföldre. „Az emberek mindig az eredetit választják nem a másolatot, márpedig magyarellenességben az AUR és Șoșoacă pártja eredetibb mint Ciolacu. Esélytelen, hogy Székelyföld ellenes nyilatkozatai miatt Ciolacu több szavazatot kapjon a román emberektől, hiszen a magyarellenes nyilatkozatok tekintetben Simion és Șoșoacă az eredetiek.

Magyarok vagyunk, nem magyarul beszélő románok

Jó lenne megérteni, hogy az erdélyi magyarok őshonos nemzeti közösség, tehát mi magyarok vagyunk, nem magyarul beszélő románok, szögezte le Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere felidézte, hogy a kommunizmus alatt úgy próbáltak elrománosítani, hogy nem használhattuk anyanyelvünket és betelepítésekkel próbálták megváltoztatni az etnikai arányokat.

A 21. században úgy próbálnak elrománosítani, hogy úgy tesznek mintha nem léteznénk, fogalmazta meg Antal Árpád. Rámutatott: 2012 óta indult egy folyamat, amikor a román politikusok úgy kezdtek beszélni a magyar közösség tagjairól, hogy „magyarul beszélő románok”.

Ez egy Amerikai megközelítés, ám Európában vagyunk, ahol őshonos nemzeti közösségek élnek. Szögezzük le: nyilván román állampolgárok vagyunk, de nem vagyunk románok. Magyarok vagyunk, mondta Antal Árpád.

Milyen országa lesz annak, aki megbánt egy őshonos nemzeti kisebbséget?

Marcel Ciolacu egy újabb román politikus, aki bebizonyította, hogy az erdélyi magyar közösség nem számíthat rá. „Tudom sokan nehéz szívvel szavaznak az RMDSZ-re, de ez egy újabb pillanat, ami bizonyítja, hogy az erdélyi magyarokat csak az RMDSZ tudja képviselni”, fejtette ki Antal Árpád.

Lehet sértegetéssel választást nyerni, de nem lesz országa annak a politikusnak, aki megbánt egy nemzeti kisebbséget. Pontosítok, mielőtt félremagyarázzák: nem azt mondom, hogy szétesik az ország, hanem az illető elveszíti a megbántott nemzeti közösség bizalmát”, mondta a sepsiszentgyörgyi polgármester.

Hozzátette: számtalan alkalommal elmagyarázták a bukaresti politikusoknak, hogy ne úgy tekintsenek az RMDSZ-re mint egy 5-6 százalékos támogatottsággal rendelkező pártra, hanem mint egy nagyszámú nemzeti kisebbség képviseletére.