Sepsiszentgyörgyön a járványhelyzet miatt vasárnap elmarad az adventi gyertya meggyújtását jelentő közösségi élmény. Bár az önkormányzat a főtérre és az Állomás negyedi körforgalomba is felállítja az óriás adventi koszorúkat ám vasárnaponként nem szervezhetnek adventi ünnepséget.

Az elmúlt tíz évben több ezer sepsiszentgyörgyi vett részt az ünnepségen, amikor az adventi koszorú megáldását követően Antal Árpád polgármester meggyújtotta a főtéri óriáskoszorú első gyertyáját, majd a lángot körbe adták és mindenki meggyújthatta saját gyertyáját és közösségben élhették meg a karácsonyra való hangolódás pillanatait.

Ez idén elmarad ám a koszorúkon minden vasárnap meggyújtanak egy-egy gyertyát. Sepsiszentgyörgy önkormányzata advent minden vasárnapján, videóüzenet formájában közvetíti a lakóknak az ünnepváró gondolatokat az intézmény hivatalos Facebook oldalán.

Adventi gyertyagyújtás
Adventi gyertyagyújtás Sepsiszentgyörgy főterén | Fotó: Vargyasi Levente
Erkélykoncertekkel hangolnak az ünnepre

Idén adventi erkélyzenével teszik meghittebbé a karácsonyra való készülődést. Az adventi várakozás három vasárnapján a város különböző pontjain, épületek erkélyeiről hangzik muzsikaszó 12 és 16 óra között. A járványügyi helyzetre való tekintettel arra kérik a városlakókat, hogy környékbeli otthonaik erkélyeiről, ablakaiból hallgassák a koncerteket.

Az advent első vasárnapján kezdődő zenei sorozatot Classical Singers előadása nyitja meg a megyei könyvtár-, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem és a Vadászati Múzeum és a vasútállomás erkélyéről. December 13-án István Ildikó és barátai-, december 20-án a Cantus Firmus Vegyeskar kvintettjének erkélykoncertjével hangolódhatnak a közelgő ünnepre.