Egy hangsebességet átlépő vadász repülőgép által okozott óriási hangrobbanás ijesztette meg szerdán a háromszékieket. A detonációszerű hangot szinte az egész megyében lehetett hallani, hiszen erről egyaránt beszámoltak sepsiszentgyörgyi és kézdivásárhelyi fültanúk is, illetve Kovászna város és Páké környékén volt a legerősebb a robbanás hangja, ahol a lökéshullámtól az épületek is beleremegtek.

Az ijedt háromszékiek egy ideig csak találgatni tudták a robbanás forrását. A hatóságok gyors és pontos tájékoztatása hiányában, olyan valótlannak bizonyuló feltételezések is megjelentek, miszerint Kovászna környékén a levegőben felrobbant egy távirányítású katonai repülőgép.

Szerda estére a Kovászna megyei rendőrség szóvivője Radu Stroe úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy a bejelentések nyomán vizsgálódtak és azt állapították meg, hogy nem történt semmilyen incidens, a zaj forrását nem sikerült azonosítani. A Honvédelmi Minisztérium közlése szerint Kovászna környékén egy F16-os vadász repülőgép végzett gyakorló repülést.

A szuperszónikus, vagyis a hangsebességnél is gyorsabban haladó repülő kísérőjelensége a földön hallható hangrobbanás, ami a hirtelen nyomásváltozástól lép fel. A pilóta ezt a hangot nem hallja, de a földön annál inkább észlelhető. A jelenségről részletesen ITT olvashatnak.