Az úzvölgyi témát nem tudják sem megemészteni, sem leszállni róla”, hívta fel a figyelmet Tamás Sándor háromszéki tanácselnök, akit a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fórumának feljelentésére, kedden tanúként idéztek be a Bákó megyei rendőrségre.

Itt vagyok a Bákó megyei rendőrség előtt… egyelőre mint “tanú”, de ebben az országban már tudjuk, hogy minden így kezdődik…”, tette közzé Facebook oldalán Tamás Sándor, aki kedden délelőtt még csak sejtette, hogy az Úz völgyi katonai temető előtt történt tavalyi incidens miatt idézték be a rendőrségre. „Most bemegyek, hallám mi lesz!”, zárta bejegyzését a háromszéki tanácselnök.

Pár órával később egy újabb bejegyzésben közölte, hogy sejtése beigazolódott, valóban Úzvölgy volt a rendőrségi kihallgatásának témája. Tamás Sándor szerint a nyomozó korrekt volt, de így is jogi vitába keveredtek. „Elmondtam, hogy szerintem nem illetékesek, mert Úzvölgy (Valea Uzului) település Csíkszentmárton községhez tartozik (ezt írja az 1968. évi 2-es számú törvény), értelemszerűen minden ami ott a temetőnél történt nem a Moinești város bíróságához és ügyészségéhez tartozik, még csak nem is a Bákó megyei rendőrséghez, hanem Csíkszeredához és az ottani intézményekhez”, fejtette ki Tamás Sándor, aki szerint ez nemcsak elvi kérdés, hanem ténykérdés is.

A háromszéki tanácselnök beszámolt arról, hogy a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma jelentette fel a huszár hagyományőrző egyesületeket (úgy általában), akik ott voltak az Úz-völgyben 2019. május 12-én. „Én is ott voltam akkor, ezért azt kérdezték, hogy ismerek-e valakit a dossziéba csatolt fotókról”, írja Facebook bejegyzésében Tamás Sándor aki tanúként azt nyilatkozta a nyomozónak: „ott voltam egy ökumenikus istentiszteleten, de nem ismerek fel senkit a fotómellékleteken látható huszárok közül. Ezt le is írtam, mert abban az országban, ahol voltam, a szónak nincs becsülete, s egyébként is: a szó elszáll, az írás hadd maradjon meg”, számolt be Tamás Sándor.