Súlyos incidensbe torkollott csütörtökön az úzvölgyi katonatemető ügye. Agresszív román provokátorok kövekkel dobálták meg az imádkozó magyarokat, majd áttörték a csendőrkordont, behatoltak a katonatemetőbe, kitörtek több fakeresztet majd az ortodox papok is bevonultak a temetőbe megtartani a szertartást. Eközben az élőláncot alkotó magyarok többsége a csendőrök oltalma alatt elhagyta a helyszínt.

A történetek előzménye, hogy néhány száz magyar civil és közszereplő élőláncot vont a katonatemető elé, hogy megakadályozza egy ortodox szervezet és Bákó megyei Dormánfalva polgármesteri hivatala által meghirdetett hősök napi egyházi szertartás és koszorúzás megtartását. A székelyföldi elöljárók azért szerveztek élőláncos megmozdulást, mert attól tartottak, hogy a hősök napi koszorúzás leple alatt egyházi szertartással felavatják a törvénytelenül létrehozott román parcellát, és azután sokkal nehezebb lesz helyreállítani az eredeti állapotot.

A magyarok az úzvölgyi katonatemető előtt sorakoztak fel és transzparenseiken azokat a román hatóságok által kiállított iratokat mutatták be, amelyek szerint Dormánfalva polgármestere törvénytelenül járt el, amikor a település közvagyonába vette a temetőt és építési engedélyt adott magának a temetőbeli román parcella kialakítására.

Feszült helyzet az úzvölgyi temetőnél

Mintegy 200 csendőr és rendőr tartózkodott a helyszínen, hogy elejét vegye egy esetleges román-magyar összecsapásnak. A több ezres román tömeg ordítva követelte, hogy engedjék be őket a temetőbe és azt is, hogy „ki a magyarokkal az országból”, és köveket is dobáltak a magyarok fele. A feldühödött románok a csendőrökkel dulakodtak, miközben az élőláncot alkotó magyarok megrettenve imádkoztak.

A hatóságoknak egy órán át sikerült fenntartani a nagyszámú román tüntetőt. Néhányan hátulról beszöktek a temetőbe a kerítésen keresztül, egyikük felmászott a beton emlékműre és román zászlót lengetett, míg mások kitörték a kaput, a feldühödött román tömeg pedig beözönlött a sírkertbe. A román tüntetők kitűzték a trikolórt a sírkert kapujára, néhányan letörtek néhány magyar keresztet és letépték a nemzeti színű szalagokat a fejfákról. Ezt követően ortodox szertartás keretében felszentelték az úzvölgyi katonatemetőben létesített román emlékművet és parcellát.

Feldühödött románok betörtek az úzvölgyi temetőbe | Fotó: Gyimesi Skanzen Panzió

Az élőláncot alkotó székelyeknek el kellett távolodniuk a temető kerítése mellől, mert belülről zászlórudakkal bántalmazták őket. A magyarok nagyrésze elindult haza a helyszínről, az ottmaradókat a székelyföldi elöljárók arra kérték, hogy a saját biztonságuk érdekében induljanak haza. A temetőt elhagyó magyarok Úzvölgye és Csíkszentmárton között félúton megálltak, és miután a jelen levő politikusok, Borboly Csaba, Tánczos Barna és Korodi Attila szóltak hozzájuk, elénekelték a székely himnuszt.

Kelemen Hunor: állítsák elő az agresszorokat!

„Határozottan elítélünk minden erőszakos cselekedetet, és felszólítjuk a hatóságokat, hogy azonnal állítsák elő azokat, akik fizikai agresszióhoz folyamodtak, akik barbár módon rongáltak, akik betörtek az úzvölgyi katonatemetőbe, összetörve a kaput, akik kitépték a kereszteket, hogy megfélemlítsék közösségünket!

A magyar emberek békésen tiltakoznak a dormánfalvi polgármester törvénytelenségei ellen, amelyeket az elmúlt időszakban több román hatóság is megállapított. A temetőt élőlánccal védő magyarok nem szítanak feszültséget, hanem őseik emlékének meggyalázása ellen tiltakoznak. Felkérjük ugyanakkor a román hírtelevíziókat, hogy vessenek véget a félretájékoztatásnak és uszításnak, mert az csak a konfliktus fokozódásához vezet!” – írta Facebook-oldalán Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnök ugyanakkor felszólította a miniszterelnök asszonyt, hogy menessze Carmen Dan belügyminisztert és Hargita megye prefektusát, hiszen a román hatóságok képtelenek voltak fenntartani a rendet az Úzvölgyében. Ezért kerülhetett sor erőszakos cselekedetekre és fizikai agresszióra. “Felszólítjuk továbbá a hatóságokat, hogy azonnal állítsák elő és vonják felelősségre azokat, akik barbár módon rongáltak, betörtek a temetőbe, összetörték a kaput, és kitépték a kereszteket, hogy megfélemlítsék közösségünket!”, írja Kelemen Hunor.

Fotó: Kelemen Szilárd Péter

Csendőrségi felügyelet alatt marad az úzvölgyi temető

Továbbra is csendőrségi felügyelet alatt marad az úzvölgyi temető – közölte az Országos Csendőr-főkapitányság, amely civilizált magatartásra szólította fel a helyszínen lévőket. A csendőrség közölte, hogy a helyszíni felvételek alapján minden törvénysértőt azonosítanak és megbüntetnek.

Frissítés: Tiltakozó jegyzéket adott át a magyar kormány

Tiltakozó jegyzéket adott át a magyar kormány a román kabinetnek az úzvölgyi katonai temetőben csütörtökön történtek miatt – mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek. A jegyzékben az eset teljes körű kivizsgálására és a vonatkozó nemzetközi kötelezettségek betartására szólította fel a román felet a kormány – közölte. Az államtitkár elfogadhatatlannak nevezte, hogy Románia eltűr effajta atrocitást, amely “barbarizmusában” a magyarok elleni legdurvább provokációkat idézi. A magyar kormány elvárja, hogy ha már megelőzni nem tudták az eseményeket, akkor Románia legalább utólag adjon elégtételt és magyarázatot az identitásában mélyen megsértett több százezer magyar állampolgárnak – tette hozzá a politikus.