A híresztelésekkel ellentétben látogathatóak a sepsiszentgyörgyi temetők a halottak napi hétvégén is ám a szeretteikre emlékezőket a maszkviselés kötelezettségére figyelmezteti az önkormányzat. Mivel a háromszéki megyeszékhelyen meghaladta a 4 ezreléket a koronavírus fertőzöttek száma, érvényben van a maszkviselés kötelezettsége és a megfelelő távolságtartás, így ez érvényes a temetőkre is. Mivel a halottak napján sokan keresik fel szeretteik sírhelyét, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat arra kéri a lakókat, hogy lehetőségeikhez mérten ne mindenki vasárnap látogasson ki a temetőkbe, hanem aki teheti menjen ki pénteken vagy szombaton.

temető
Világítás a sepsiszentgyörgyi Vártemplom temetőjében | Fotó: Kovács Zsolt

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat tájékoztatása szerint péntektől vasárnapig, a torlódások elkerülése érdekében és a korábbi évekhez hasonlóan, egyirányú lesz a temetők fele vezető Vár utca. A vártemplomi református temető felső bejáratát és a közös temetőt a Vár utca felől lehet majd megközelíteni és a Vojkán utcán lehet elhagyni. Ugyanakkor, a temetőbe látogatóknak lehetőségük lesz a közelben található lövészeti gyakorlótéren elkerített parkolóban hagyni az autókat. A közlekedés megkönnyítése érdekében kérik, ne parkoljanak a Vár utcában és a Vojkán utcában. A közlekedés átszervezésében és a forgalom irányításában a helyi rendőrség munkatársai segítenek.

Háromszéken ezekben a napokban sokan keresik fel szeretteik sírhelyeit és rakják rendbe azokat, hogy majd Mindenszentek napján, november 1-én virágokat, koszorút helyezzenek el a sírokra és hagyomány szerint gyertyát gyújtsanak szeretteik emlékére. Az erdélyi katolikus és protestáns közösség tagjai körében él a világítás hagyománya, ám tapasztalatok szerint Háromszéken a más felekezetek tagjai is tartják a szokást és gyertyát gyújtanak szeretteik emlékére.