Idén az év első 9 hónapjában 493 fogyasztói panasz érkezett a Kovászna megyei Fogyasztóvédelmi Hivatalhoz, ezekből 118 panasz a felek megegyezésével megoldódott és 41 panasz megalapozottnak bizonyult ezért a termék eladóját vagy szolgáltat kárpótlásra kötelezte a fogyasztóvédelem. Háromszéken idén 54 panaszt nem sikerült megoldani, 40-et a panaszosok visszavontak, 51 feljelentést a fogyasztóvédők továbbküldtek más intézményeknek, illetve 118 panasz megalapozatlannak bizonyult, derült ki a Kovászna megyei prefektúra honlapján közzétett jelentésből.

Mircea Diacon a háromszéki fogyasztóvédelmi hivatal vezetője szerint legtöbben a telefonszolgáltatókra panaszkodnak mivel elégedetlenek azzal a szerződéssel amit aláírtak, illetve a kapott szolgáltatásokkal. A fő fogyasztóvédő szerint az a tapasztalat, hogy sokan telefonos ajánlatok alapján kötnek szerződést a szolgáltatóval és nem figyelnek eléggé, hogy mit tartalmaz az ajánlat, nem olvassák el a szerződést amikor aláírják és utólag a fogyasztóvédelem segítségével próbálnak javítani a helyzeten.

Mircea Diacon háromszéki főfogyasztóvédő | Fotó: Kovács Zsolt

A Kovászna megyei fogyasztóvédők idén szeptemberig összesen 823 ellenőrző akciót szervezett, amelynek során 260 esetben élelmiszer termékeket vizsgáltak, több mint 300 ellenőrzés célozta a nem élelmiszer termékek árusítását vagy szolgáltatásokat. A vizsgálatok során 275 büntetést rótak ki összesen 347.000 lej értékben és 181 írásos figyelmeztetést is kiadtak.

Mircea Diacon szerint a legtöbb esetben a termékekről és szolgáltatásokról nem tájékoztatták megfelelően a fogyasztókat, találtak lejárt szavatosságú, megfelelő címke nélküli árut, de büntettek azért is mert egy terméken nem szerepelt román nyelvű használati utasítás vagy mert hiányzott a termék mellé járó garancialevél, illetve előfordult, hogy nem megfelelően tárolt árut találtak a háromszéki kereskedőknél, sorolta a fogyasztóvédő.