Csütörtökön megalakult Kovászna megye tanácsa. A járványhelyzet miatt az önkormányzat udvarán tartott zárt körű ülésen tette le az esküt a negyedik mandátumát kezdő Tamás Sándor háromszéki tanácselnök és 27 tanácstag, ugyanis egy önkormányzati képviselő igazoltan hiányzott a beiktatási ceremóniáról. Kovászna megye tanácsában a következő négy évben jelentős többséggel rendelkezik az RMDSZ hiszen az eddigi 20 helyett 22 önkormányzati képviselője van, amely mellett 3-3 tanácstagja van az Erdélyi Magyar Szövetségnek (EMSZ) és a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) és 2 önkormányzati képviselője van a Szociáldemokrata Pártnak (PSD).

Székfoglaló beszédében Tamás Sándor kifejtette: 25 éve van a politikában de még mindig lámpalázas amikor választásokra kerül sor, illetve amikor eskületételen vesz részt. A megyei tanácselnök elmondta: Háromszéken letették a fenntartható fejlődés alapjait és a következő négy éves mandátumának feladata, hogy működtetni tudják a székelyföldi gazdasági és kulturális erőteret és szavatolni tudják a székely identitás megélésének lehetőségét.

Tamás Sándor
Bajuszos maszkban tette le hivatali esküjét Tamás Sándor | Fotó: Kelemen Lehel

A következő négy esztendő céljai között említette a Kovászna megyei egészségügyi ellátás fejlesztését azáltal, hogy javítják a kórházak felszereltségét és az egészségügyi intézményekben uralkodó hangulatot is. Emellett összeköttetést alakítanak ki Kovászna megye és az épülő brassó nemzetközi repülőtér között és szorgalmazzák a Brassó – Kézdivásárhely – Bákó autópálya építését, fejlesztik a megyei úthálózatot és a szociális, gyerekvédelmi rendszert. Tamás Sándor elmondta: zöld mozgalmat indítanak Háromszéken és tovább korszerűsítik a hulladékgazdálkodást. „Maradok, aki voltam: a tettek embere, akire lehet számítani, akinek fontos az adott szó és a csapatmunka. Biztonság, fejlődés, jövő- erre alapozunk”- összegzett az eskületételi ceremónián Tamás Sándor.

Grüman Róbert kegyvesztett lett?

Az új Kovászna megyei tanács megalakulását követő online sajtótájékoztatón a Maszol kérdésére Tamás Sándor elmondta: részben változtatni szeretne a csapatán ezért a holnapi (pénteki) tanácsülésen egyrészt az eddig is alelnökként dolgozó Henning Lászlót jelöli, ám Grüman Róbert helyébe Jakab István Barnát jelöli önkormányzati alelnöknek.

Grüman Róbert
Grüman Róbert egy mandátumot volt a háromszéki önkormányzat alelnöke

Az RMDSZ szabályzata értelmében az önkormányzati alelnökök személyéről a Háromszéki Képviselők Tanácsa (HKT) dönt a tanácselnök javaslata alapján, hiszen ő az aki négy évig együtt kell dolgozzon velük, mondta Tamás Sándor, aki szerint a járványhelyzet miatt a 97 tagú Háromszéki Képviselők Tanácsával az elmúlt napokban online vagy telefonon konzultált. Az általa javasolt alelnököket, Henning Lászlót és Jakab István Barnát a HKT tagjainak nagytöbbsége támogatta, ezért az új összetételű önkormányzat első ülésén, pénteken őket választják meg.

Repülőtér építés után háromszéki fejlesztéseket irányíthat Jakab István Barna?

Jakab István Barna 29 éves repülőmérnök, a Brassó-Vidombáki Nemzetközi repülőtér építésének projektmenedzsere, korábban dolgozott a Blue Air légitársaságnál és Hollandiában a legnagyobb légi irányítóközpontban és 2017-ben egy tudományos dolgozatáért a brit Királyi Navigációs Intézet Michael Richey Érmével tüntette ki Fülöp herceg.

Jakab István Barna
Jakab István Barna a háromszéki önkormányzat új alelnöke | Fotó: Kovács Zsolt

A háromszéki önkormányzat leköszönő alelnöke Grüman Róbert Facebook bejegyzésben kifejti: „megyei tanács alelnöki tisztsége eszköz volt, hogy feltegyük Háromszék turisztikai kínálatát az ország idegenforgalmi térképére, hallassuk az erdélyi magyar közösség igényeit Strasbourgban, olyan start-up támogatási rendszereket indítsunk el, amelyek által itthon maradásra ösztönöztük a székelyföldi fiatalokat”.

Tamás Sándor elmondta: Grüman Róbertet a Kovászna megyei tanács tagjaként a külügyi bizottság elnökének jelölik és a következő időszakban is folytatja a munkát Strasbourgban, ahol az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa önkormányzati bizottságának elnöke, így fontos külpolitikai tevékenységet lát el.