A sepsiszentgyörgyi szavazók nagy többségének (76,49%) támogatásával negyedik mandátumát kezdi Antal Árpád RMDSZ-es polgármester, akinek EMSZ-es ellenjelöltje Tatár Imola a szavazatok 7,62 százalékát szerezte meg. „Tatár Imola vasárnap este felhívott telefonon és gratulált az eredményekhez. Elmondtam neki, bízom benne, hogy elfoglalja helyét az önkormányzati testületben és együtt fogunk dolgozni a következő években”, mondta Antal Árpád.

A polgármester rámutatott az RMDSZ-nek jelenleg 15 tanácstagja van a sepsiszentgyörgyi önkormányzatban a következő mandátumban pedig 18 képviselője lesz. Az Erdélyi Magyar Szövetség 2 mandátumot szerzett a testületben és a román közösséget mindössze 1 liberális párti képviselő fogja képviselni, miután nem jutott be a szociáldemokrata párt.

„Ez a nagyarányú támogatottság megerősít abban, hogy azért fogunk dolgozni, hogy Sepsiszentgyörgy szintet lépjen és ezt meg is fogjuk tenni. Ehhez fontos volt a sepsiszentgyörgyiek visszajelzése, érezzük azt, hogy a közösség támogat bennünket”, mondta az újraválasztott polgármester.

Az biztos, hogy nem fogunk visszaélni ezzel a többséggel hanem együtt szeretnénk dolgozni mindenkivel a város érdekében”, szögezte le Antal Árpád. Hozzátette: a következő mandátumban körzetesíteni fogják a várost és minden tanácstag felelős lesz néhány utcáért, így az ott lakók tudják majd, hogy kihez kell forduljanak ha valamilyen problémát meg szeretnének oldani.

Tanuljunk mások hibájából, láthatjuk, hogy minden szavazat számít!

„A vasárnapi választás a jövőről szólt és ez a jövő ma elkezdődött”, mutatott rá Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy nagyarányú támogatottsággal újraválasztott polgármestere hétfői választási értékelőjét a közelgő parlamenti választásokra is kivetítette és rámutatott, hogy minden leadott szavazat számít.

Antal Árpád polgármester
Antal Árpád polgármester | Fotó: Kovács Zsolt

Antal Árpád szerint a következő fontos lépés a decemberi parlamenti választások lesznek és ennek kapcsán fontos arról beszélni, hogy mennyit ér egy leadott szavazat. Sepsiszentgyörgyön például a román közösség választásoktól való távolmaradása azt eredményezte, hogy 30 év után egyetlen liberális tanácstag fogja képviselni a teljes román közösséget. A Szociáldemokrata Pártnak (PSD) Sepsiszentgyörgyön mindössze 45 szavazata hiányzott, hogy elérje a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. Brassóban pedig az RMDSZ-nek 248 szavazat hiányzott, hogy bekerüljön a helyi önkormányzatba.

Próbáljuk meg tanulni mások hibáikból nehogy oda jussunk majd decemberben, hogy néhány szavazaton múljon, hogy az RMDSZ eléri vagy sem a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt”, hívta fel a figyelmet Antal Árpád, aki hozzátette: a szavazatok számlálásakor rendkívül izgult azért, hogy a román közösségnek legyen képviselője a sepsiszentgyörgyi önkormányzatba és reméli Bukarestben is így izgulnak azért, hogy az RMDSZ ne essen ki a parlamentből.

Erdély megmutatta mennyire színes

„Azért nagyon nehéz ezt az országot vezetni, mert Románia három nagy történelmi régiójában nagyon eltérőek a politikai opciók, így Dél Románia továbbra is PSDs, Moldva közeledik Erdélyhez és kétharmad-egyharmad arányban liberális és szociáldemokrata, míg Erdély csaknem teljes mértékben liberális és RMDSZ-es”, mutatott rá Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere kifejtette: Erdély most is megmutatta, hogy mennyire színes, hiszen Szeben megyében egy Német Demokrata Fórum színekben induló elöljárót választottak, Temesváron egy német ember lett a polgármester, míg Marosvásárhelyen, Szatmárnémetiben és Szászrégenben is túl lehetett lépni az etnikai dimenzión és magyar emberekre bízták a városok vezetését.

Szerző: Sláger Rádió | Kovács Zsolt

A Sláger Rádióban az elmúlt öt évtized legnagyobb slágerei, napjaink válogatott dalai és a legfrissebb hírek hallhatóak.