Októberben nyitja meg kapuit Sepsiszentgyörgyön a magyarországi Mathias Corvinus Collegium (MCC) – Fiatal Tehetség Programjának első erdélyi központja. Elkezdődött a tehetséges, ötödik osztályos, Sepsiszentgyörgyön tanuló gyerekek toborzása, így szeptember 30-ig lehet jelentkezni az ingyenes kurzusokra. A Fiatal Tehetség Program” a Mathias Corvinus Collegium egyedülálló képzési formája, amely V-VIII osztályos diákoknak nyújt kivételes, iskolán túli tehetséggondozást.

A program emeli a gyerekekben a tudás iránti vágyat, felkészíti őket a továbbtanulásra, segíti tudatos pályaválasztásukat és az életben való érvényesülésüket, amelyre nem ad lehetőséget a jelenlegi oktatási rendszer. A Fiatal Tehetség Program digitális oktatási anyagokra és kéthetenként személyes jelenlétet igénylő játékos foglalkozásra épül. Ezeken túl beszédközpontú angolóra és további közösségi programok színesítik a Program által kínált lehetőségeket.

Fiatal Tehetség Program bemutató sajtótájékoztató Sepsiszentgyörgyön
Fiatal Tehetség Program bemutató sajtótájékoztató Sepsiszentgyörgyön | Fotók: Kristó Gothard Hunor

A diákok például megtanulnak újraéleszteni, a pénzzel bánni, kipróbálhatják magukat riporterként, megismerkedhetnek a robotika tudományával, sőt, még a jövőkutatás rejtelmeibe is betekinthetnek. A gyerekek ezek mellett olyan személetformáló foglalkozásokon is részt vehetnek, mint a terápiás állatokkal való találkozás, a konfliktuskezelési tréning vagy a fogyatékkal élők világát megismertető érzékenyítő találkozások.

Szintet lép a sepsiszentgyörgyi oktatás

Antal Árpád polgármester a Fiatal Tehetség Programot bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón hangsúlyozta: „az elmúlt tíz esztendőben a magyar kormány megbízható, kiszámítható partnerünk volt: szintet lépett a nemzetpolitika, és szintet lépett a támogatáspolitika is. Kisebb projektek helyett ma már óvodát, iskolát, egyetemet, a családokat és a gazdaságot is támogatja: a közös jövőnket itt, a Kárpát-medencében. Biztos vagyok benne, hogy közös programjaink, terveink, mint amilyen a tehetséggondozó központ is, sikertörténet lesz!” – fogalmazott Antal Árpád polgármester.

A tehetség program sepsiszentgyörgyi indulását bejelentő sajtótájékoztatóhoz online csatlakozó Orbán Balázs a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, a Mathias Corvinus Collegium kuratóriumának elnöke úgy fogalmazott: a tehetséggondozó program Kárpát-medencei szintű terjeszkedése kulcsfontosságú a nemzetpolitikában. „Hiszünk a magyar-magyar összetartozásban: bárhol élünk a Kárpát-medencében, egy nemzet vagyunk, és felelősséget kell vállalnunk egymásért, támogatnunk kell egymást. Természetesen, ez nem lenne lehetséges, ha a fogadó oldalon nem állnának kiváló partnerek: az a nemzeti összetartozás, nemzetpolitikai sikertörténet, amit közösen írunk tíz éve”.

Orbán Balázs szerint az a cél, hogy a Kárpát-medencében mindenhol olyan egységes képzési rendszert alakítsanak ki, aminek eredményeképpen lesz egy politikai, gazdasági, kulturális elit, ami a legtehetségesebbekből áll, ami nemzetközi porondon is megállja majd a helyét, és amiből az egész magyar nemzet profitálni tud”.

A Székely Mikó Kollégium ad otthont a tehetség programnak

„A programot nagy érdeklődés kíséri Sepsiszentgyörgyön, ahol számos jelentkezőből választjuk ki azt a huszonöt gyermeket, aki végül csatlakozhat az izgalmas foglalkozásokhoz” – mondta Baróthi Johanna. Az MCC Fiatal Tehetség Programjának sepsiszentgyörgyi régióvezetője szerint a Sepsiszentgyörgyön tanuló ötödikesek szeptember 30-ig csatlakozhatnak a Fiatal Tehetség Programhoz. Az érdeklődő ötödik osztályos gyerekek és szüleik a fit.mcc.hu oldalon tölthetik ki a megfelelő űrlapot szeptember 30-ig. Október 3-4. között hozzák meg a szakemberek a döntést, hogy ki kerül be a programba, a képzés pedig október 17-én indul.

A foglalkozásoknak helyszínt adó sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium igazgatója, Kondor Ágota szerint ez a program a tehetséges gyerekeket egy olyan világba emeli be, ami pluszt hoz az életükbe: általa szintet lép a tehetséggondozás Sepsiszentgyörgyön.