Háromszéken a diákok iskolában való fizikai jelenlétére törekednek, kiemelten kezelik, hogy a végzős osztályok tanulói és az elemi iskolás diákok jelen legyenek az osztályokban és pedagógus irányítása alatt tanulhassanak, mondta el a Sláger Rádió érdeklődésére Kiss Imre. A Kovászna megyei főtanfelügyelő szerint egy előzetes felmérés alapján a háromszéki tanintézetek 64 százalékában meg tudnák oldani, hogy a diákok egy váltásban tanuljanak, míg a további 34 százalékában, két váltásban zajlana az oktatás.

Kiss Imre elmondta, az oktatási minisztérium felkérésére a 77 önálló háromszéki tanintézményben végezték el a felmérést és ezek közül 61 iskola vezetősége jelezte, hogy szeptembertől meg tudnák oldani a diákok fizikai jelenlétét és 16 iskolában terveznek hibrid oktatási módszert azaz a tanulók váltakozva tanulnak az iskolában és online távoktatási módszerrel is.

Pontos útmutató, rengeteg pénz és sok tanári állás szükséges!

Kiss Imre érdeklődésünkre leszögezte: mindez nincs kőbe vésve, hiszen egyrészt még közel egy hónap van az iskolakezdésig, így bízik abban, hogy Kovászna megye koronavírus fertőzöttsége nem romlik, nem kerül a megye zöldből, sárga besorolásúba, mert az megváltoztatná a feltételeket.

Kiss Imre főtanfelügyelő
Kiss Imre háromszéki főtanfelügyelő | Fotó: Kovács Zsolt

A háromszéki főtanfelügyelő arra is rámutatott: ahhoz, hogy konkrétan meg tudják tervezni az iskolakezdést arra van szükség, hogy az egészségügyi és oktatási minisztériumok elkészítsék a tanintézmények működésének pontos és részletes, írásos útmutatóját, amely szabályozza a tevékenységet a belépéstől a kilépésig. Hozzátette: reméli az útmutató kategóriánként, korcsoportonként lebontva szabályozza a működést, a távolságtartási szabályokat, hol kell plexi elválasztó falakat szerelni a diákok közé, hiszen nem lehet egyforma szabályokat hozni az óvodásokra és iskolásokra, illetve a különböző korcsoportokra. Ugyanakkor tisztázni kell, hogy miként működhetnek az iskola bentlakások és étkezdék is.

Kiss Imre szerint az előzetes felmérésből és a tanintézetek vezetőinek visszajelzéséből egyértelműen kiderül, hogy rengeteg pénzre és sok új pedagógusi állásra lesz szükség, ahhoz, hogy működjön az oktatás. Az egy és kétváltásos oktatási módszer is többlet költségeket igényel, ám a pontos összeget csak akkor tudják kiszámítani, amikor megszületik a minisztériumi útmutató, elkészülnek az órarendek. Előzetes számítások szerint Háromszéken több száz új tanári állásra és óraadó tanárokra lesz szükség, mondta a főtanfelügyelő.

Hozzátette: azokban az iskolákban is több tanár kell, ahol vállalják, hogy egy váltásban oktatják a gyerekeket, mivel sok osztályt meg kell osztani, ahol pedig két váltásban oktatnak, ott óraadó pedagógusokra van szükség, akik vállalják, hogy délelőtt és délután is tanítanak, egyelőre nem tudni, honnan találnak ennyi embert, mondta Kiss Imre.

A végzősök és elemisek oktatása prioritás!

Sajnáljuk a jelenlegi helyzetet és szeretnénk, ha ősztől az oktatás ismét normálisan, a diákok és tanárok jelenlétében zajlana, ám azzal is sokat veszít, hogy védőmaszkot kell majd viselni”, mondta Kiss Imre. A háromszéki főtanfelügyelő szerint a legnagyobb és legnépesebb városi iskolákban jelent legnagyobb kihívást a diákok fizikai jelenlében zajló oktatás megszervezése.

A Sláger Rádió érdeklődésére Kiss Imre kifejtette: prioritásként kezelik a végző osztályok, így az ötödikesek, nyolcadikosok és tizenkettedikesek, illetve az elemi osztályosok iskolában való jelenlétét, még akkor is, ha megfelelő termek hiányában esetenként szükség lesz az osztályok megbontására és új tanárok bevonására. A többi évfolyam diákjai majd a helyek függvényében vesznek részt a tanórákon.