Június 4-én, csütörtökön Sepsiszentgyörgyre toborozza híveit a Calea Neamului (Nemzet Útja) Egyesület. A Mihai Tîrnoveanu brassói orvos által vezetett román nacionalista szervezet Facebook oldalán fogalmazott meg felhívást, miszerint a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójára, csütörtökön 14 órától „román verses-zenés” kulturális rendezvényt szerveznek a sepsiszentgyörgyi Mihai Viteazul szobornál.

Június 4-én Sepsiszentgyörgyre megyünk, ahol a magyar irredentizmus ma sem ismeri el a trianoni békeszerződést, azt hogy Erdély román föld. Tiszteljük azok véráldozatát, akik harcoltak és meghaltak a nagy egyesülésért, a katonai bocskoros parasztokat és az ezredeseiket, akik megszentelték ezt az áldozatot az 1919-es hadjárattal, amely augusztus 4-én Budapest elfoglalásával ért véget, amikor felszabadították Magyarországot a kommunizmus alól. A Trianoni aláírás tintájában ezeknek a románoknak a vére van, akik az égbe emelkedtek az egész Romániáért. Román testvérek, a szívünk mélyéről mondjuk: együtt megyünk Istennel előre a román nemzet győzelméért”- írják a Calea Neamului szervezet Facebook oldalán.

Mihai Tîrnoveanu saját Facebook oldalán pedig pontosítja: „azért megyünk Sepsiszentgyörgyre és nem Brassóba, Iașiba vagy Krajovára, mert ott az irredenta magyarok nem kérnek autonómiát”. Hozzáteszi: Sepsiszentgyörgyön évről évre elsiratják a trianoni egyezményt, ezért ott szükséges, hogy látható legyen a román zászló és hallhatóak a román versek és énekek, hogy „mindenki megértse amit száz év alatt nem értettek meg: Erdély román föld, Hargita és Kovászna a román nemzetállam részei és a román nyelv az egyetlen hivatalos az országban”, írja Mihai Tîrnoveanu.

A Mihai Tîrnoveanu által képviselt Calea Neamului román nacionalista szervezet korábban több vitatott megítélésű, magyarellenes akciót is szervezett, így pár napja az úzvölgyi katonatemetőbe szervezett ünnepséget. Tavaly pedig megemlékeztek Budapest elfoglalásáról a Román Hősök Napján. Tavalyelőtt hívei cirkuszt rendeztek a sepsiszentgyörgyi Andrei Muresanu román színházi társulat egyesülés témájú, december 1-én bemutatott előadás miatt, mert nem tetszett nekik az előadás.

Antal Árpád nyugalomra inti a sepsiszentgyörgyieket!

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat engedélyezési bizottságában szerdán tárgyalták a Calea Neamului Egyesület beadványát, amellyel a június 4-i rendezvényük engedélyezését kérték. Antal Árpád polgármester arról tájékoztatott, hogy a jogszabályok értelmében a kulturális rendezvények esetében a szervezőknek csak bejelentési kötelezettségük van, azt nem kellene az önkormányzatnak engedélyeznie. A koronavírus járvány miatti vészhelyzetben miniszteri rendelet szerint a szabadtéri kulturális rendezvények esetében a szervezőknek egy járványtani stratégiát is be kell mutatniuk.

Antal Árpád
Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester | Fotó: Kovács Zsolt

A polgármester szerint Mihai Tîrnoveanu szerdán bemutatta ezt a járványtani stratégiát az önkormányzatnak, illetve az engedélyezési bizottságban részt vevő csendőrség és rendőrség képviselőinek. Ezt továbbküldték a Kovászna megyei Közegészségügyi Igazgatóságnak véleményezésre, és az alapján döntenek az engedélyezésről.

Kezeljük ugyanazzal a nyugalommal és önbizalommal ezt a megnyilvánulást, mint amikor december 1-én provokátorok érkeznek a városba! Mindig legyen szem előtt, hogy ezek jönnek és hazamennek, de mi itt kell maradjunk”, fogalmazta meg felhívását a sepsiszentgyörgyiek fele Antal Árpád polgármester.