Brassói rendszámú buszokkal érkező, román népviseletbe öltözött emberek kifogásolták szombat este a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu színház előcsarnokában azt, hogy Székely Csaba drámáját mutatja be a román társulat a centenáriumon.

A megmozdulás szószólója a magyar drámaírót idézve kifogásolta, hogy a román történelmet megszentségtelenítik “a románok hazájában”. A tiltakozó csoport tagjai hazafias dalokat énekeltek. A színház igazgatónője kihívta a rendőrséget, hogy az előadást háborítatlanul lejátszhassák, számolt be a Maszol.ro.

Ana Maria Popa, a román társulat vezetője arra kérte a diverziókeltőket, hogy ne keltsenek gyűlöletet a két közösség között, aki megpróbál békésen együttélni. Előadáskezdéskor a hangoskodó csoport még az előtérben volt, a közönség a hátsó ajtón ment be. A bemutató végül zavartalanul elkezdődött.

A brassói Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület tagjai voltak azok, akik tiltakozásukkal megzavarták szombat este Székely Csaba centenáriumra írt drámájának ősbemutatóját a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színházban – írja az Agerpres.

A csoport szószólója, Mihai Tîrnoveanu, a brassói Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület vezetője a helyszínre hívott csendőröknek elmondta: Székelyudvarhelyen ünnepelték a nagy román egyesülés centenáriumát, és azért kanyarodtak Sepsiszentgyörgy felé, hogy kifejezzék nemtetszésüket a centenáriumi előadás miatt. A tiltakozók sérelmezték, hogy a centenárium alkalmából a sepsiszentgyörgyi színház magyar szerző darabját mutatja be, és azt is, hogy az előadás plakátján magyar zászló színei is láthatók.

Anna Maria Popa, az Andrei Mureșanu Színház igazgatója nem tartotta helyénvalónak, hogy olyanok tiltakoznak, akik nem ismerik az előadást. “Félrevezették, manipulálták őket” – jelentette ki az igazgató, aki nyomatékosította: semmi sértő dolog nincsen az előadásban. Hozzátette: az előadást megelőző lejárató kampány során arra is késznek mutatkozott, hogy átadja a szövegkönyvet, sőt nyilvános felolvasópróbát is tartottak, hogy bárki meggyőződhessen róla: nincs ok az aggodalomra.

A “Nem kimondottan 1918” (Nu chiar 1918) című dráma színre vitele román-magyar koprodukció, az előadást Cristian Ban rendezte a szöveget Székely Csaba drámaíró írta. Bár az előadás a centenárium égisze alatt jött létre, kivitelezését a Kulturális Minisztérium is támogatta, nem került fel az évforduló hivatalos ünnepségei közé a Kovászna Megyei Prefektusi Hivatal lajstromára.

Mint arról beszámoltunk a sepsiszentgyörgyi román színház bemutatója előtt a hivatásos feljelentőként ismert Dan Tanasă blogger panaszt tett az előadás ellen azt nehezményezve, hogy a színház magyar drámaíró művét tűzte műsorára a “Nagy Egyesülés” századik évfordulóján.