Háromszéken 80 iskolába várják vissza jövő héten a nyolcadikos és tizenkettedikes diákokat, akikkel több száz felkészítő, felügyelő tanár ugyancsak visszatér a tanintézményekbe. A végzős diákok 90 százaléka vehet részt a felkészítőkön, többségük közvetlenül, élőben vesz részt az órákon, míg a többiek továbbra is online készülnek a képességvizsgára és az érettségire, derült ki a háromszéki tanfelügyelőség összesítéséből.

Kiss Imre főtanfelügyelő beszámolója szerint a június 2 és 12-e között a nyolcadikos diákok számára 70 iskola szervezi meg közvetlenül, élőben az órákat, míg online felkészítők mellett döntött a sepsiszentgyörgyi Mihai Viteazul Főgimnázium és a Kovászna városi Avram Iancu Általános iskola. A 2033 nyolcadik osztályos tanulóból 1878-an vehetnek részt a képességvizsgán, őket összesen 320 tanár készíti fel. Kovászna megye 36 iskolájában várható a nyolcadikos diákok 100 százalékának részvétele.

Kiss Imre
Kiss Imre főtanfelügyelő | Fotó: Vargyasi Levente

Háromszéken a tizenkettedik osztály nappali tagozatán 1100 diák tanul 48 osztályban. Közülük 835 diákot várnak vissza közvetlenül az iskolába, ők 175 tanár irányításával készülnek az érettségire, míg 185 tizenkettedikes továbbra is online készül az érettségire. Az online felkészítők mellett döntött a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium és a Mihai Viteazul Főgimnázium is.

Kovászna megyében öt középiskola döntött úgy, hogy párhuzamosan a nyolcadikosoknak és tizenkettedikeseknek is megtartja a felkészítő órákat. A magyar tagozatos nyolcadikosoknak naponta három órájuk lesz, így magyar, román és matematika felkészítőt tartanak számukra. A tizenkettedik osztályokban szintén napi három órát tartanak. Háromszéken a nyolcadikos képességvizsgát 53 vizsgaközpontban szervezik, míg az érettségit 17 líceumban bonyolítják le.

Háromszéken maszkokat adnak az iskolába visszatérő diákoknak

A háromszéki RMDSZ maszkot biztosít a jövő héten iskolába visszatérő a végzős diákoknak. Tamás Sándor a szövetség háromszéki elnöke szerint bár az oktatási minisztérium ígérte, de nem biztosított egyetlen maszkot sem az iskolák számára, ezért az RMDSZ háromszéki szervezete kedden 44 ezer maszkot adott át a tanfelügyelőségnek, hogy a jövő héten kezdődő felkészítők majd a záróvizsgák ideje alatt a diákoknak és pedagógusoknak biztosítani tudják a szükséges maszkokat.

Tamás Sándor
Tamás Sándor háromszéki tanácselnök | Fotó: Vargyasi Levente

Mint ismeretes, az előírások szerint a tanulók és a felügyelők egyaránt kötelesek maszkot viselni a képességvizsga, illetve az érettségi vizsga idején és az azt megelőző felkészítők során is. Korábban az RMDSZ kérésére, a magyar kormány jóvoltából egymillió maszkból álló tajvani magánadomány érkezett Erdélybe, ebből Háromszéken 44 ezret az iskoláknak tettek félre, számítva arra, hogy a román kormány – ígérete ellenére – nem biztosítja a kötelezővé tett szájmaszkot, mondta Tamás Sándor.