Felháborítónak tartják a gyógyszerészek, hogy az ország nyolc nagyvárosának néhány patikája között osztották szét azt az ötezer doboz Eutyrox gyógyszer adományt ami az Európai Gyógyszerforgalmazók Szövetsége által érkezett az országba.

Szabó Péter, a Kovászna megyei Gyógyszerészkamara elnöke a Sláger Rádiónak elmondta: „ezzel a döntéssel az ország minden más településén élő, pajzsmirigy-működési zavarban szenvedő beteget hátrányosan megkülönböztettek, ugyanakkor diszkriminálták a gyógyszertárakat is.

Euthyrox
Hiánycikk az Euthyrox gyógyszer | Profimedia Images

Hozzátette, egy adomány szétosztásának módját nem lehet hivatalosan számon kérni, de visszatetsző, hogy úgy tálalják, mintha ezzel megoldódott volna a hónapok óta tartó gyógyszerkrízis. A bukaresti sajtó szalagcímekben hozta le, hogy véget ért az Euthyrox-krízis, miközben csak nyolc nagyváros kapott az importból, részletezte Szabó Péter.

A patikákban érdeklődnek a betegek, hogy ha elutaznak valamelyik „kiválasztott” nagyvárosba, kiválthatják-e a gyógyszert. Szabó Péter szerint egyszerű recepttel megvásárolhatja bárki a „szerencsés patikákban” az orvosságot. „Ez viszont súlyos diszkrimináció, hiszen amikor létfontosságú gyógyszer hiányzik a patikák többségéből, nem lehet így eldönteni, hogy kit hagynak élni”- fogalmazta meg a kamara elnöke.

Az ország szükségletének mindössze tizedét kitevő ötezer doboz 100 mikrogrammos Euthyrox elérhető bukaresti, iaşi-i, konstancai, nagyváradi, buzăui, temesvári, kolozsvári és craiovai gyógyszertárakban.